AKTUELNO

Ludo ukusan posni recept za testeninu sa belim vinom i belim sosom od belog luka i pečenim prokeljom, za koji je potrebno svega 30 minuta i deset sastojaka.

Ovo vegetarijansko jelo je toliko kremasto i ukusno, da će oni koji su zakleti mesožderi da "oližu tanjir".

Sastojci: 500 g prokelja, prepolovljenih, 1-2 kašike maslinovog ulja sol i biber po ukusu, 3 kašike maslinovog ulja, 4 velika čena belog luka, seckana, 1/3 šolje suvog belog vino, 4 kašike kukuruznog skroba, 1 3/4 šolje nezaslađenog običnog bademovog mleka, 4 kašike nutritivnog kvasca, 1/4 šolje veganskog parmezana (plus više za serviranje) pakovanje posne testenine

Foto: Pixabay.com

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite prokelj (prokulice) u pleh. Prelijte ih uljem, obilno začinite solju i biberom i promešajte. Poređajte u jednom sloju i ostavite sa strane.

Stavite veliki lonac vode da provri i obilno posolite.

Dok čekate vodu da proključa, zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri. Kada se dobro zagreje, dodajte ulje i beli luk, pirjajte oko 3 minuta dok beli luk ne postane blago zlatno smeđe boje, a zatim dodajte vino. Budite oprezni - može da se zapali, ali samo nakratko.

Mešajte i dinstajte dva do četiri minuta, ili dok se vino ne smanji za otprilike polovinu.

Dodajte kukuruzni skrob i umutite, pa uspite bademovo mleko i nastavite da mešate. U ovom trenutku, biće veoma grudvasto - što je normalno.

Prebacite sos u blender, dodajte nutritivni kvasac, so i biber i veganski parmezan. Blendajte na visokoj brzini dok son ne postane kremast i gladak. Probajte i prilagodite ukus po potrebi, dodajući još veganskog parmezana.

Prebacite sos nazad u tiganj i zagrejte dok ne pusti ključ. Smanjite vatru i povremeno ga mešajte dok se testenina ne skuva. Ako vam se učini da je previše gust, razblažite ga bademovim mlekom, a ako je previše retko, samo pojačajte toplotu na srednju da biste podstakli zgušnjavanje.

Stavite prokulice u rernu i pecite ih 12-15 minuta ili dok blago ne porumene i ne omekšaju. Promešajte ih jednom za to vreme.

Autor: Zorica Lazarević