AKTUELNO

Nedostatak fizičke aktivnosti može mnogo da utiče na vaše mentalno zdravlje.

Dokazano je da vežbanje ima veoma veliki i dobar uticaj i za fizičko i za mentalno zdravlje i smanjenje depresije.

Oblast koja nije dovoljno istražena je kako je mentalno stanje neke osobe ugroženo kada prestane da vežba. Stručnjaci sa Univerziteta Adelaida sproveli su istraživanje kako bavljenje određenom aktivnosti može da utiče na mentalno zdravlje nakon što se sa njom prestane.

U istraživanju su učestvovale 152 osobe od toga 50 žena, a svi učesnici su pre toga vežbali najmanje tri puta nedeljno tri meseca najmanje pola sata po treningu.

Foto: Pixabay.com

- U nekim slučajevima, smanjenje vežbanja dovelo je do pojačanja simptoma depresije nakon samo tri dana od poslednjeg vežbanja, rekao je profesor Bernhard Bajn, načelnik psihijatrije na Univerzitetu Adelaida i jedan od autora studije.

Druge studije su pokazale da ljudi razvijaju simptome depresije nedelju ili dve nakon prekida aktivnosti što je opet jako malo. Istraživači su naglasili da je fizička aktivnost jako važna za mentalno zdravlje i smanjenje depresije, piše Independet.

Ovo istraživanje je pokazalo da su žene sklonije razvijanju depresije od muškaraca kada prestanu da vežbaju. Neophodno je da se u ovoj oblasti sprovedu još neka istraživanja kako bi se potvrdili rezultati.

#Trening

#Zdravlje

#Žena

'