AKTUELNO

Sezona virusa je pred vratima, a obezbeđivanje adekvatnog unosa hranljivih materija odgovornih za zdravlje imunog sistema je važno za smanjenje rizika od infekcije.

Uopšteno govoreći, hranljive materije je najbolje dobiti iz hrane. Ali realno, većina ljudi svoje potrebe ne zadovoljava ishranom.

Dakle, dok je potpuna, hranljiva ishrana najbolji način da dobijete vitamine za jačanje imuniteta, suplementi mogu pomoći da se popune te praznine dok ulazimo u sezonu prehlade i gripa.

Da biste se zaštitili od gripa ili prehlade, zdravstveni stručnjaci su sa The Healthy podelili nekoliko vitamina i suplemenata na koje se oslanjaju tokom sezone virusa.

1. Vitamin C


Iako vitamin C ne može da spreči prehladu, studija iz 2017. sugeriše da je i dalje ključni nutrijent za jak imuni sistem.

2. Vitamin D

Mnogi ljudi ne dobijaju dovoljno vitamina D kroz ishranu – nažalost, teško je.

Malo je namirnica koje prirodno sadrže vitamin D (iako su masna riba, jaja i pečurke dobri izvori), a najbolji način da se dobije dovoljan nivo vitamina D je izlaganje suncu, što može biti izazovno tokom zimskih meseci.

Zbog toga je uzimanje dodatka vitamina D visoko na listi mnogih medicinskih stručnjaka.

3. Vitamin E

Vitamin E je snažan antioksidans koji može ojačati funkciju imunog sistema.

Nedostatak vitamina E je redak, tako da kao i kod bilo čega drugog, previše može biti štetno.

Odlični izvori vitamina E su semenke i orasi, tamno lisnato povrće kao što su spanać i brokoli, voće kao što su kivi, paradajz i mango.

4. Cink

Cink je potreban za izgradnju novih ćelija imunog sistema, a istraživači teoretiziraju da cink može smanjiti težinu i trajanje simptoma virusa (naročito ako ga uzmete u roku od 24 sata od pojave simptoma).

Nedavna istraživanja su čak otkrila da cink ima pozitivne efekte i potencijalne terapeutske koristi u lečenju Covida, ali je potrebno više istraživanja da bi se razumela njegova uloga u borbi protiv virusnih infekcija.

5. Omega-3 masne kiseline

U zavisnosti od vaše ishrane – na primer, ako ne jedete ribu – možda nećete dobiti dovoljno ove hranljive materije.

Uzimanje suplementa omega-3 masnih kiselina može biti dobro rešenje.

6. Probiotici

Neki od najboljih izvora probiotika u ishrani uključuju kombuču, kimči, kefir, kiseli kupus, tempeh, miso, nato i drugu fermentisanu hranu.

Probiotici se nalaze u namirnicama bogatim vlaknima, kao što su beli luk, luk, praziluk, banane, čičoka, ječam, ovas, jabuke, kruške, laneno seme, pšenične mekinje i alge

Autor: Dubravka Bošković