AKTUELNO

Ako ste nekad osetili oštar, iznenadan, probadajući bol u stomaku, koji se s vremenom smiri, pa se opet javi, ili pak bol u gornjem delu stomaka koji se graniči sa osećajem pečenja, verovatno ste se odmah zapitali da li su u pitanju creva, želudac, žuč ili čir.

Istina je da može da bude sve to, ili ništa od toga, već nešto drugo, jer bolovi u stomaku mogu da ukazuju na širok spektar zdravstvenih stanja. Iako su mnogi uzroci bolova u stomaku bezopasni i prolaznog su karaktera, drugi mogu dovesti do teških komplikacija. Ako niste sigurni u mogući uzrok bola u stomaku, najbolje je da se obratite gastroeneterologu, pogotovo za uporno prisutne bolovi koji mogu biti pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Evo šta sve može izazvati neobjašnjive bolove u stomaku i kada treba da obratite posebnu pažnju.

Mogući uzroci neobjašnjivih bolova u stomaku

Imajte na umu da većina uzroka nije ozbiljna i da će bol proći sam od sebe. Pod tim mislimo na bol uzrokovan lošom probavom, zatvorom, stomačnim virusom i menstrualnim grčevima. Međutim, svakako treba da posetite lekara ako niste sigurni u uzrok bola, ako ne prolazi ili ako je jak. Evo od čega se najčešće javlja neobjašnjiv bol u stomaku.

Gastritis

Upala sluzokože želuca može da izazove bol, nelagodnost, nadutost i osećaj pečenja. Gastritis može biti akutni ili hronični, a u mnogim slučajevima ga izaziva bakterija Helicobacter pylori ili dugotrajna upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

Čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu

Čir predstavlja oštećenje sluzokože želuca ili početnog dela tankog creva, to jest dvanaestopalačnog creva. Bol je najčešće lokalizovan u gornjem delu stomaka i može se pogoršati tokom ili nakon jela.

Sindrom nervoznih creva

Ovaj sindrom je funkcionalni poremećaj digestivnog trakta koji izaziva bolove u stomaku, nadutost, gasove, dijareju ili zatvor. Dugotrajan je, ali nije povezan sa ozbiljnim upalnim procesima.

Zapaljenske bolesti creva

Hronične upale creva poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa takođe izazivaju bolove u stomaku, dijareje, gubitak telesne mase i umor. Ove bolesti zahtevaju dugoročno lečenje i praćenje.

Polipi ili tumori

Abnormalne izrasline u stomaku ili crevima, kao što su polipi ili tumori, mogu izazvati bol. Iako polipi često nisu kancerogeni, neki mogu prerasti u rak, što čini rano otkrivanje ključnim.

Gastrointestinalno krvarenje

Skriveni uzrok intenzivnih bolova može biti unutrašnje krvarenje u digestivnom traktu. Ovo stanje je ozbiljno i često je praćeno povraćanjem krvi ili prisustvom krvi u stolici.

Kada bol u stomaku zahteva hitnu medicinsku pažnju?

Foto: Promo

Neobjašnjivi bolovi u stomaku ne bi trebalo da se ignorišu jer u nekim slučajevima mogu da ukazuju na hitno stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć. Obratite se lekaru odmah ako primetite sledeće simptome:

– Krv u stolici ili povraćanje krvi mogu da ukažu na ozbiljno krvarenje u digestivnom traktu.

– Intenzivni i dugotrajni bolovi znak su ozbiljnog gastrointestilnog problema.

– Nagli gubitak telesne mase ili apetita mogu ukazivati na ozbiljna stanja kao što su rak ili zapaljenska bolest creva.

– Osećaj slabosti i vrtoglavice uz bolove takože mogu da ukažu na ozbiljne poremećaje kao što su unutrašnje krvarenje ili dehidratacija.

Kako gastroenterolog pomaže u postavljanju dijagnoze?

Prvi koraci u dijagnostikovanju uzroka bolova u stomaku uključuju detaljan razgovor sa pacijentom i uzimanje anamneze. Gastroenterolog će vas pitati o prirodi bolova, njihovoj lokalizaciji, učestalosti i pratećim simptomima. Fizički pregled takođe može pružiti važne informacije o mogućem uzroku bola. U zavisnosti od simptoma, lekar može preporučiti dodatne dijagnostičke procedure poput gastroskopije ili kolonoskopije.

Gastroskopija: kako se izvodi i šta otkriva?

Gastroskopija je dijagnostička procedura koja omogućava lekaru da pregleda unutrašnjost jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. Procedura se izvodi pomoću tanke fleksibilne cevi sa kamerom na kraju, koja se uvodi kroz usta. Tokom gastroskopije lekar može dijagnostikovati gastritis, čireve, upale jednjaka, kao i tumore u gornjem delu digestivnog sistema. Ova procedura je ključna za postavljanje tačne dijagnoze i planiranje lečenja, a tokom nje se, u istom aktu, mogu promene i ukloniti ili se uraditi biopsija, uzimanje tkiva radi dalje analize ukoliko se sumnja u maligne promene.

Kolonoskopija: kako se izvodi i zašto je važna?

Kolonoskopija je procedura koja omogućava pregled unutrašnjosti debelog creva. Izvodi se na sličan način kao gastroskopija, uz pomoć tanke cevi koja se uvodi kroz rektum. Kolonoskopija se najčešće preporučuje kod sumnje na polipe, raka debelog creva ili zapaljenske bolesti creva kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Rano otkrivanje polipa može sprečiti njihov prelazak u rak, što čini ovu proceduru ključnom za prevenciju. Kao i u slučaju gastroskopije, neke promene se i u toku kolonoskopije odmah mogu ukloniti, a može se uzeti i uzorak tkiva za dalju analizu.

Neobjašnjivi bolovi u stomaku mogu biti simptom različitih stanja, od relativno bezopasnih do ozbiljnih zdravstvenih problema. Prepoznavanje uzroka bolova i pravovremena poseta lekaru ključni su za očuvanje zdravlja i sprečavanje komplikacija. Ako imate bolove u stomaku koji ne prolaze, nemojte ih ignorisati, već se obratite gastroenterologu.

Autor: Pink.rs