AKTUELNO

Iako mislite da je vaša veza čvrsta, možda postoje problemi kojih niste svesni i koji mogu dovesti do njenog neuspeha. Kada ste zadovoljni napretkom svoje veze, male probleme koji se pojavljuju lako je ignorisati. Ako zanemarite te male probleme, oni se mogu pretvoriti u velike prepreke.

Stalne svađe, nesreća, pa čak i afere glavni su pokazatelji nefunkcionalne veze. Ovi znaci često započinju kao sitni problemi koji nisu rešeni na vreme. Ako primetite bilo koji od sledećih znakova u svojoj vezi, a želite da je spasete, vreme je da reagujete odmah.

Evo 7 skrivenih znakova neuspešne veze, prema psihologiji:

1. Nedovoljna pažnja

Da li ozbiljno shvatate svoju drugu polovinu? Da li kolutate očima na njihove predloge? Da li ih ignorišete dok vam nešto govore?

Vaš partner to sigurno primećuje, čak i ako se možda šali na tu temu. Ako to postane učestalo, nepažnja postaje znak da ih ne uzimate ozbiljno. Vreme je da obratite pažnju na ovo ponašanje i pokušate da ga promenite.

2. Kontrola

Kontrolisanje i moć u vezi mogu biti suptilni, ali vrlo prisutni. Da li mislite da neko od vas dvoje ima više moći u vezi? Srećna veza zahteva ravnotežu. Ako osećate da vas partner nadmašuje ili kontroliše, neophodno je da to rešite.

3. Nedostatak poštovanja

Poštovanje je ključ dugotrajne veze. Ono je osnova intimnosti i zadovoljstva. Istraživanja pokazuju da je poštovanje direktno povezano sa samootkrivanjem, strašću i altruizmom. Bez poštovanja, veza se raspada, a neko od vas može naći pažnju i poštovanje kod nekog drugog.

4. Međusobno vređanje

Vređanje u svađama ili pred drugima je nedopustivo. Ako stalno ističete mane svog partnera pred prijateljima ili porodicom, to samo povećava osećaj da partner nije dovoljno dobar. Takvo ponašanje vodi u propast veze.

5. Ignorisanje konflikata

Verovati da je bolje ignorisati razlike umesto raspravljati o njima je pogrešan pristup. Ako osećate frustraciju zbog nekih navika svog partnera, a ne izgovarate to naglas, s vremenom će se frustracije akumulirati i udaljiti vas jedno od drugog.

6. Uzimanjem jedno drugog zdravo za gotovo

Uzimanje partnera zdravo za gotovo je često, ali to uništava odnos. Studija Univerziteta Mičigen pokazuje da takvo ponašanje može ozbiljno narušiti vezu. Pogledajte stvari iz perspektive svog partnera i zapitajte se kako bi se oni osećali.

7. Dugi periodi tišine

Ćutanje je zlato u mnogim situacijama, ali ne i u vezi. Nedostatak komunikacije nakon posla može vas dodatno udaljiti. Komunikacija je ključ svake uspešne veze, a nedostatak iste vodi ka gubitku bliskosti.

Autor: Jovana Nerić