Svi smo to iskusili - trenutak kada počnete da seckate crni ili crveni luk, a oči vam se napune suzama kao da se nešto zaista tužno dogodilo. Naizgled jednostavan zadatak može brzo postati prava emotivna scena u kuhinji. Dok brišete oči i pokušavate da zadržite koncentraciju, pitate se – zar mora ovako svakog puta? A izostaviti ga - nije opcija.
Srećom, postoji način da se rešite tih suza i uživate u kuvanju bez ovog neprijatnog iskustva, a nije trik Marte Stjuart. I to na vrlo jednostavan način! Sve što vam je potrebno je malo hladne vode i leda.
Zašto crni luk izaziva suze?
Dok sečemo luk na sitne komade, nesvesno oštećujemo njegove ćelije iz kojih se ispušta hemikalija poznata kao lakrimator. Ova hemikalija, u kontaktu s vlagom u očima, stvara iritantna jedinjenja koja dovode do stvaranja sumporne kiseline, zbog čega naše oči automatski proizvode suze kako bi se zaštitile i čistile oko od ovih supstanci.
I ne samo to, osim suzenja tokom seckanja, crni luk često izaziva zadah i osećamo ga iz želuca još dugo nakon konzumacije. Na sreću, postoji jednostavan trik da se ublaži njegova žestina, a sve što vam je potrebno jesu led i hladna voda.
Trik koji uvek uspe
Jednostavno rešenje je zapanjujuće efikasno. Nakon što iseckate luk, stavite ga u činiju sa hladnom vodom i ledom. Ova tehnika ne samo da pomaže u smanjenju iritacije očiju, već ublažava i jak ukus luka, zadržavajući njegovu prirodnu slatkoću.
Priprema:
1. Iseckajte luk po želji (crveni, žuti ili srebrnjak).
2. Stavite ga u činiju sa hladnom vodom i ledom.
3. Po želji, dodajte malo soli ili sirćeta za dodatni kiselkasti ukus.
Ostavite luk da odstoji desetak minuta, zatim ga osušite papirnim ubrusima i koristite u salatama ili sendvičima.
Ukoliko vam na rukama ostane neprijatni miris luka, otarasite ga se uz pomoć četiri jednostavna trika.
Ovaj jednostavan trik vam omogućava da uživate u luku bez suza i jakog ukusa, dajući savršen dodatak svakom jelu!
Autor: Jovana Nerić