AKTUELNO

Suština ishrane koja poštuje krvnu grupu jeste u tome da se jedu samo one namirnice koje su „upisane“ u naš genetski kod...

Suština ishrane koja poštuje krvnu grupu jeste u tome da se jedu samo one namirnice koje su „upisane“ u naš genetski kod, koji je, u evolucionom smislu, nastao u isto vreme kad se formirala i naša krvna grupa. Evo kako bi, u najkraćem, trebalo da izgleda ishrana prema biološkom profilu.

Mnogi istraživači smatraju da bi trebalo planirati ishranu zavisno od svoje krvne grupe. Veza između ishrane i zdravlja bazira se na tome da krvna grupa – 0, A, B, ili, AB, određuje sposobnost organizma da apsorbuje nutrijente, bori se protiv bolesti i da se izbori sa stresom. U ishrani po krvnim grupama, namirnice su podeljene u šesnaest različitih kategorija: meso i perad, plodovi mora, mleko i jaja, ulja i masti, orašasti plodovi i semenke, pasulj i mahunarke, žitarice, hleb i pekarski proizvodi, testenina, povrće, voće, sokovi, začini, biljni čajevi, mirođije i mešani napici. Za svaku krvnu grupu, namirnice se svrstavaju kao preporučljive, neutralne ili one koje treba izbegavati. Nakon toga formiraju se liste namirnica koje pomažu skidanju suvišnih kilograma ili kod različitih bolesti.

Foto: Pixabay.com

0

Ishrana osoba sa krvnom grupom 0 trebalo bi da se sastoji od namirnica životinjskog porekla i povrća. Namirnice na koje treba obratiti pažnju uključuju govedinu, jagnjetinu, ćuretinu, piletinu, sirovo meso i ribu. Takođe su dozvoljne sve vrste voća. Ove osobe moraju strogo izbegavati mleko i mlečne proizode, hleb i testeninu od pšenice, kupus i kukuruz.

A

Osobe sa krvnom grupom A trebale bi da konzumiraju veće količine namirnica biljnog porekla, povrće, soju, pasulj i sve žitarice. Bobičasto voće i šljive takođe su preporučljivi, a dozvoljena je povremena konzumacija piletine i fermentisanih mlečnih proizvoda. Iz ishrane bi trebalo da eliminišu sve mesne proizvode, punomasne mlečne proizvode, paprike, paradajz i tropsko voće.

Foto: Pixabay.com

B

Osobama sa krvnom grupom B dozvoljena je najveća prehrambena raznolikost. Slobodno mogu da konzumiraju ribu, piletinu, jagnjetinu, govedinu, mlečne proizvode, zeleno povrće, žitarice i sve vrste voća, a u potpunosti bi trebalo da izbace školjke, šunku i slaninu. Trebalo bi ograničiti unos pšenice, raži, paradajza i kukuruza.

AB

Osobe sa krvnom grupom AB mogu da jedu jagnjetinu, ćuretinu, mlečne proizvode, jaja, pirinač, soju, šljive, trešnje, a trebalo bi da izbegavaju dimljeno meso i da ograniče unos govedine, pšenice, kukuruza, tropskog voća i banana.

Ishrana koja isključuje čitave kategorije hrane ne može se preporučiti deci, adolescentima, trudnicama, dojiljama i starijim osobama. Takođe, vrlo je teško isplanirati jelovnik za porodicu čiji članovi imaju različite krvne grupe, što i nije tako mala verovatnoća.

#Hrana

#Krv

'