Prženice su omiljeni su doručak mnogih, ali mnogo veštine je potrebno da ispadnu savršeno – da su hrskave po ivicama, a u sredini mekane i vazdušaste, da ne budu previše masne, ali ni suve, niti da budu prepečene ili nedovoljno pečene…
I to je samo stvar pažljive pripreme, strpljenja i trikova iskusnih majstora, koje vam sada donosimo. Dakle, ako su vam prženice gnjecave, zagorele ili „žive“, evo gde grešite i kako to da popravite.
Previše tanko sečete hleb
Ako su kriške pretanke, hleb može lako da se raspadne jer je smesa od jaja „teška”. Kriške treba da budu debljine oko centimetar i po.
Koristite svež hleb
Uvek je bolje koristiti hleb koji je ostavljen bar jedan dan.
Pržite ih na puteru
Maslac gori na visokim temperaturama, pa je mnogo bolje koristiti biljno ulje.
Nemojte koristiti mleko
Iako to kod nas nije uobičajena praksa, pržena hrana je ipak mnogo ukusnija kada se u mešavinu jaja doda mleko, i to punomasno!
Koristite previše jaja
Gruba formula za pripremu mešavine od jaja je da na dve kriške hleba koristite četvrtinu šolje mleka i jedno jaje.
Zaboravljate začine
Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smesi učiniće od običnih prženica „remek-delo”, a ako volite slatku verziju dodajte cimet, vanilu ili šećer u prahu.
Nestrpljivi ste
Ulje mora biti vrelo kako prženice ne bi upile previše masti. Pecite ih na srednjoj vatri nekoliko minuta sa svake strane.
Autor: Aleksandra Aras