AKTUELNO

Da li imate utisak da visoke temperature ne prijaju vašim nogama? Da li su bolovi u listovima, osećaj umora, otok i težina u nogama intenzivniji nego što je uobičajeno? Da li Vas ovi problemi brinu i da li Vam narušavaju kvalitet života tokom leta?

Ako su odgovori na ova pitanja pozitivni, Vašim nogama treba pomoć.

Šta možete da preduzmete sami?

Krećite se koliko god je to moguće; plivajte, vežbajte u vodi ili vozite bicikl; izbegavajte izvore toplote-direktno sunce, saune, tople bazene; borite se protiv zatvora i povećane telesne mase; poboljšajte vensku cirkulaciju tokom sna-neka Vam noge budu uzdignute 10-15cm u odnosu na uzglavlje; izbegavajte tesnu odeću i obuću sa previsokim ili preniskim potpeticama.

Tuširanje nogu hladnom vodom, lagana masaža tušem ili hodanje kroz vodu pravi sjajnu kombinaciju između hlađenja i fizičke aktivnosti.

Ako ste sve ovo preduzeli, a problemi i dalje postoje, možda se radi o početnom stadijumu hronične venske bolesti. Konsultujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom i pokušajte svoj problem da rešite uz pomoć Avaricon® kapsula i gela.

Foto: Promo/ Avaricon

Avaricon® kapsule, po sastavu trokserutin od 300mg, ublažavaju bol, otok, osećaj teških nogu, pucanje kapilara, grčeve u mišićima, utrnulost nogu i osećaj “nemirnih nogu”. Piju se tri puta dnevno 14 dana, a zatim je potrebno nastaviti sa dozom održavanja od 2 kapsule dnevno dve do četiri nedelje.

U hroničnoj venskoj bolesti, zid kapilara ima veliku propustljivost što izaziva pojavu otoka potkolenica. Trokserutin deluje na kapilare smanjujući propustljivost vode i drugih supstanci kroz zid krvnog suda, tako da smanjuje oticanje nogu i olakšava opšte simptome.

Uz kapsule, terapija se može unaprediti lokalnim gelom ili kremom. Preporuka tokom letnjih meseci je svakako Avaricon® gel koji daje dodatni osećaj hlađenja. Gel, zahvaljujući svom sastavu (trokserutin, centella asiatica i ginkgo biloba) ima tri nivoa delovanja- na zid krvnog suda , na tkivo oko krvnog suda i na unutrašnjost krvnog suda. Gel se nanosi u tankom i ravnomernom sloju 2 do 4 puta dnevno na bolna mesta nogu, uz laganu masažu odozdo prema gore.

I na kraju, ali ne najmanje bitno, treći član Avaricon® porodice je Avaricon® COOL hidrogel flaster sa umirujućim dejstvom i efektom hlađenja namenjen za donji deo nogu. Flaster se koristi u situacijama kada preterate sa stajanjem ili sedenjem, sa sportskim aktivnostima, kod umornih nogu nakon dugog putovanja, nošenja cipela sa visokom štiklom ili nakon izlaganja nogu visokoj temperaturi. Flaster treba zalepiti na bolno mesto na nozi i ostaviti najmanje 6 sati kako bi ispoljio efekat. Za maksimalno dejstvo preporučuje se upotreba tokom noći.

Avaricon® kapsule, gel i flasteri uz fizičku aktivnost i malu promenu životnih navika mogu, Vaše noge učiniti odmornijim i manje bolnim, a visoke temperature podnošljivijim.

Ako Vam sve ovo ne pomogne, vratite se kod svog lekara ili apotekara i rargovarajte sa njim o daljim mogućnostima lečenja.

Autor: Dubravka Bošković