Smokve se svakako ubrajaju u najzdravije vrste voća, ali mnogi nisu upoznati sa njenom lekovitošću. Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima.
Sočna i slatka smokva jedno je od prvih voća u kojemu su naši drevni preci uživali. Moguće je da su ljudi uzgajali smokvu pre pšenice, ječma i mahunarki.
Uprkos niskoj kaloričnosti (samo 74 kalorije na 100 g), smokva sadrži topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine.
Sveže smokve cenjene su zbog obilja antioksidansa kao što su karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina.
Povrh toga, sveže smokve sadrže visoke količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K.
Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno delovanje može dovesti do prevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma.
Ujedno, istraživanja ukazuju da hlorogenska kiselina uravnotežuje nivo šećera u krvi.
U nastavku ćemo spomenuti neke značajnije metode lečenja pomoću smokve. Pročitajte kako se smokva koristi u narodnoj medicini i koje bolesti i boljke možete lečiti smokvama (plodom i drugim delovima biljke).
Smokve protiv kurjeg oka
Da, istina je da se pomoću smokava možete osloboditi kurjeg oka. Pored toga, uz pomoć smokve možete ukloniti bradavice sa tela.
Da bi uklonili kurje oko, dovoljno je da preko noći stavite napola prerezanu svežu smokvu na bolno mesto. Učvrstite smokvu da prekrije područje kurjeg oka i da stoji preko noći. Ujutro uklonite smokvu i operite stopalo u vrućoj vodi. Ovaj će postupak ukloniti kurje oko već kroz par dana primene, dok će teži slučajevi zahtevati i do pet noćnih lečenja.
Smokve mogu sprečiti opstipaciju (zatvor)
Ako vas muči zatvor, isprobajte ovaj lek sa smokvama. Zapravo i nije lek, nego uživanje u smokvama tokom dana. Dobro je znati da već u 3 smokvina ploda možemo pronaći čak 5 grama prirodnih vlakana. Visoka koncentracija prirodnih vlakana u smokvama pomoći će zdravoj funkciji creva i podstaći će redovan odlazak u WC. Dobro je što smokve deluju i obrnuto. Naime, redovnim konzumiranjem umerene količine svježih smokava možete sprečiti proljev.
Dijeta uz pomoć smokava
Prirodna vlakna u smokvama pomažu da smanji težina i stoga se smokve često preporučuju gojaznim osobama. Međutim, njihova visoka kaloričnost može takođe da rezultira povećanjem težine, posebno kada se konzumiraju s mlekom. Nekoliko smokava dovoljno je da dobijete preporučenu količinu hranjivih materija, pa je važno da se ne prejedate.
Smokve mogu sniziti nivo holesterola u krvi
Sveži plodovi smokava u sebi sadrže pektin. Pektin je topivo prirodno vlakno, koje se lako provlači kroz probavni trakt, i tako uklanja višak holesterola i prenosi ga u sistem izlučivanja kako bi se uklonio iz tela. Kao topljivo vlakno, pektin iz smokava takođe stimuliše zdrave pokrete creva. Smokve mogu da imaju laksativni efekat, budući da su jedna od najvažnijih raspoloživih vlaknastih namirnica. Visoke količine vlakana u vašoj ishrani mogu imati koristi od vašeg celokupnog zdravlja sprečavanjem određenih vrsta abdominalnih bolesti, kao i raka debelog creva.
Konzumiranjem suvih smokava smanjujete šanse za koronarne bolesti srca
Osušene smokve u sebi sadrže fenol, omega-3 i omega-6 masne kiseline. Sve su to masne kiseline koje smanjuju rizik od koronarnih bolesti srca. Nadalje, ove kiseline imaju inhibicijski efekat na trigliceride, što znači da tako smanjuju njihov ukupni broj. Trigliceridi su drugi glavni faktor raznih bolesti srca.
Mogu sprečiti rak dojke
Naučnici su pronašli vezu između vlakana u smokvama i smanjenja pojave raka dojke. Smatraju da sadržaj vlakana u smokvama štiti od raka dojke. Nakon menopauze, hormonska ravnoteža kod žena često može oscilirati. Telo je međusobno povezani sistem tako da ti hormoni utiču na imunološki sistem, što zauzvrat utiče na sposobnost antioksidansa da se bore protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su glavni faktori razvoja raka, stoga se smokve brinu o toj dodatnoj liniji obrane pružanjem vlakana telu.
Kontrola dijabetesa uz pomoć smokava
Američko društvo za dijabetes preporučuje smokve kao tretman visokim vlaknima koji pomaže u očuvanju funkcionalne kontrole dijabetesa. Listovi smokve smanjuju količinu potrebnog insulina kod bolesnika s dijabetesom koji moraju redovno da primaju injekcije insulina. Listovi su bogati kalijumom koji pomaže da se reguliše količina šećera koje telo apsorbuje nakon obroka. Velike količine kalijuma mogu da obezbede da šećeri u krvi i pad šećera budu ređi, tako da smokve mogu dijabetičarima jako da olakšaju život. Ipak, za ovakvu primenu dobro je posavetovati se sa lekarom ili fitoterapeutom.
Sprečavanje hipertenzije (povišenog krvnog pritiska)
Ljudi obično konzumiraju natrijum u obliku soli, ali niski nivo kalijuma i visok nivo natrijuma mogu dovesti do hipertenzije. Smokve sadrže visok nivo kalijuma i imaju malo natrijuma, pa su savršena zaštita protiv efekta hipertenzije. To ih čini i opuštajućom hranom koja može da umiri živce i donese mir vašem danu. Jedite smokve i smanjite rizik od povišenog krvnog pritiska.
Čaj od lista smokve
Za lečenje bronhitisa koristi se čaj od lista smokve. Naime, prirodne hemikalije u listovima smokve čine ih idealnom komponentom za bazu čaja. Čaj od lista smokve popularan je za različite respiratorna stanja kao što je bronhitis, a takođe se koristi i kao način za sprečavanje i smanjivanje simptoma astme.
Smokve se koriste i za lečenje veneričnih bolesti
Smokve se tradicionalno koriste na indijskom potkontinentu i u nekim drugim područjima sveta kao smirujuće sredstvo za lečenje veneričnih bolesti. Gutanje ili topikalna primena tih plodova, pomaže kod pružanju olakšanja od polno prenosivih bolesti, iako je potrebno dalje istraživanje na tačan raspon simptoma i bolesti na koje smokve pozitivno utiču.
Lečenje seksualne disfunkcije
Vekovima travari preporučuju smokve kao način smanjenja polne disfunkcije poput sterilnosti, izdržljivosti ili poremećaja erekcije. One su bile glavni deo mitologije i kulture, a većinu vremena smatrali su ih moćnim suplementom koji doprinosi plodnosti i seksualnosti. Njihov stvarni uspeh kao afrodizijak je upitan, ali ogromna količina vrednih vitamina i minerala verovatno je razlog za iznenadni talas izdržljivosti koju ljudi pogrešno tumače kao seksualni talas. Umočite 2-3 smokve u mleko preko noći i jedite ih ujutro kako biste poboljšali svoje seksualne sposobnosti.
Smokve će ojačati kosti
Smokve mogu da ojačaju koštanu masu i učiniti da vaše kosti budu zdrave i čvrste. Znamo da su smokve bogate kalcijumom, što je jedna od najvažnijih komponenti u jačanju kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze. One su takođe bogate fosforom koji podstiče stvaranje kostiju i ponovni rast ako postoji neka degradacija kostiju.
Sprečavanje gubitka kalcijuma kroz urin
Moguće je da osobe čija je ishrana bogata natrijumom počinju da gube kalcijum u urinu. Visoki sadržaj kalijuma u smokvama pomaže u izbegavanju tog stanja i reguliše sadržaj otpada u mokraći. To smanjuje gubitak kalcijuma dok sve više uklanja količinu mokraćne kiseline i drugih štetnih toksina iz vašeg tela.
Sprečavanje makularne degeneracije
Glavni uzrok gubitka vida kod starijih osoba je makularna degeneracija. Plodovi poput smokava su dobra pomoć u izbegavanju ovog uobičajenog simptoma starenja.
Olakšavanje grlobolje pomoću smokava
Visoki sadržaj sluzi u smokvama pomaže da leči i zaštititi upalu grla. Umirujuća priroda smokava i njihovih prirodnih sokova može da ublaži bol i stres na vokalnim akordima.
Suve smokve kao superhrana
Smokve se često jedu i sušene, pa je dobro znati kako sve mogu pozitivno da utiču na vaše zdravlje.
Znamo da suhe smokve imaju visok udeo minerala, vitamina i antioksidanata. Važno je znati da suve smokve ipak imaju znatno više kalorija od svežih plodova, zbog čega nisu dobre ako se pridržavate dijetalne ishrane. I sveže i suhe smokve sadrže značajne količina vitamina grupe B, pa da spomenemo niacin, piridoksin, pantoten i folnu kiselinu.
Spomenuti vitamini učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, belančevina i masnoća. B-kompleks je značajan za moždane funkcije, posebno za dobro raspoloženje.
Suve smokve su obilate mineralima poput kalcijuma, cinka, kalijuma, selena, gvožđa i bakra. Gvožđe i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalijum važan sastavni deo ćelija i telesnih tečnosti i pomaže u regulisanju srčanog ritma i krvnog pritiska.
Lečenje pomoću smokava
Smokvama možete lečiti različite bolesti. Već smo spomenuli kada su smokve dobre, pa ćemo sada napisati neke konkretne primene smokava u narodnoj medicini.
Ako imate opekotine i rane onda možete uzeti suvu smokvu i skuvati je u mleku ili vodi. Nakon toga presecite smokvu na pola i stavite na opekotinu ili ranu. Ukoliko je reč o većoj opekotini, skuvajte više smokava i postavite polovine po zahvaćenoj površini. Naravno, pre nego iskoristite skuhane smokve, pustite ih da se malo ohlade, da ne budu previše vruće.
Smokve mogu biti dobar prirodni lijek protiv afti. Ovde se koristi list biljke, a ne plod kako bi mnogi pomislili. Uzmite jedan list smokve i lagano ga žvaćite. Nakon toga usta isperite vodom. Na ovaj način možete ukloniti afte i sve slične čireve u usnoj duplji.
Pomoću smokve uklonite žuljeve. Uzmite sveže listove smokve i trljajte njima po žuljevima, par puta na dan. Vodite računa da mleko iz lista dospe na žulj, ili na kraju trljanja na žulj kapnite par kapi mleka iz peteljke koju ste otkinuli sa grane.
Osobe koje imaju problema sa bubrežnim kamencima mogu isprobati ovaj lek. Svaki dan, tokom jednog meseca, u 2 dcl vode skuvajte 6 svežih smokava i pojedite ih.
Suve smokve mogu pomoći protiv bolova u grlu. Usitnite ih u mikseru i pomešajte s domaćim medom. Polako držite u ustima ovu smesu kad osetite tegobe s gutanjem ili ih koristite za ublažavanje kašlja.
Za dobru probavu uradite sledeće: Isecite 4 smokve i 4 suve šljive, pa to sve prolijte sa 2 dcl vode. Ostavite da smokve i šljive budu u vodi preko noći, a ujutro iscedite tečnost i popijte je. Plodove možete pojesti. Ovaj lek pomaže i protiv zatvora – opstipacije, i reguliše probavu.
Smokve su odličan prirodni lek protiv akni. Uz pomoć viljuške napravite pastu od 3 sveže smokve i 1 kašike jogurta. Tu pastu nanesite na lice. Umasirajte je i ostavite na koži 15-20 minuta da se osuši pa nakon toga isperite. Istu pastu možete naneti na usne kako biste se riješili ispucanih usana i mrtvih ćelija.
Smokva je prirodni lek za bakterije u želucu. Najbolji prirodni lik protiv bakterija u želucu ili crevnih oboljenja se priprema od smokve i maslinovog ulja. Stavite smokve u staklenu teglu i prelijte ih maslinovim uljem. Zatvorite poklopcem i ostavite u frižideru. Nakon 40 dana, možete konzumirati ovaj prirodni lek.
Suve smokve i jabukovo sirće ukloniće suvišne masnoće iz tela. Ako imate problema sa povišenim holesterolom, prirodni lek od smokava i jabukovog sirćeta pomoći će već u kratkom roku, piše “Moj.ba“.
Autor: Snežana Milovanov