AKTUELNO

Na Adi Ciganliji 13. i 14. jula od 10 do 20 sati svi zainteresovani građani moći će da obave besplatne dermoskopske preglede mladeža u specijalnim ordinacijama, koje obezbeđuju privatnost i udobnost tokom pregleda.

Preglede će obavljati dermatovenerolozi, eksperti u oblasti dermoskopije iz vodećih institucija tercijarne zdravstvene zaštite u Srbiji, a specijalne ordinacije biće postavljena na početku šetališta na Adi Ciganliji (sa novobeogradske strane).

Za pregled nije potrebno zakazivanje, samo lična karta.

Na javnim dermoskopskim pregledima koji su u okviru ove kampanje organizovani od 2015. godine pregledano je preko 5.000 osoba, od kojih je 10% je upućeno na dalje konsultacije.

Kod 64 pacijenta potvrđen melanom

Kod 64 pacijenta potvrđen je melanom, najopasniji rak kože koji se brzo se širi, a lako uklanja jednostavnom hirurškom intervencijom ukoliko se otkrije na vreme.

Tokom skoro 10 godina trajanja kampanje “Pregled za sve” sproveden je niz aktivnosti informisanja građana o važnosti prevencije i redovnih samopregleda kože, kao i dermatoloških pregleda u cilju sprečavanja raka kože.

Foto: pexels.com

Istovremeno, za 70 državnih zdravstvenih ustanova u 49 gradova u Srbiji, uključujući najveće zdravstvene centre i zdravstvene ustanove u manjim sredinama koje imaju dermatološke ordinacije, obezbeđeno je 167 ručnih i digitalnih dermoskopa, koji omogućavaju precizniji uvid u promene na koži.

Tako je ostvarena nacionalna pokrivenost i dostupnost dermoskopskih pregleda građanima Srbije.

Autor: Aleksandra Aras