Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu, ali postoji način kako ih možete smanjiti.
Ako ste se čudili zašto su vaše majke ili bake ostavljale pasulj u vodi preko noći, znajte da postoji i te kako dobar razlog za to. Nadutost je posledica nemogućnosti organizma da svari složena hemijska jedinjenja koje zovemo nesvarljivi šećeri odnosno oligosaharidi.
Procesom potapanja pasulja dolazi do rastvaranja tih jedinjenja u vodi, pa kada se voda od potapanja baci i pasulj počne da se kuva, udeo oligosaharida je mnogo manji, a sami tim i intenzitet nadutosti.
Kako bi smanjili nadutost i stvaranje gasova u telu nakon konzumacije, za vreme kuvanja pasulja u vodu dodajte i lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu, đumbir i sodu bikarbonu.
Autor: Dalibor Stankov