AKTUELNO

Sve više ljudi umesto kafe pije napitak, koji je po svom sastavu mnogo zdraviji od najpopularnijeg jutarnjeg gutljaja.


Ukoliko ste se pitali kojim napitkom biste mogli da zamenite jutarnju kafu, kakao je pravi izbor za vas.

Kakao sadrži teobromin koji je sličan kofeinu, ali mnogo zdraviji zbog čega sve više ljudi prelazi na ovaj napitak i ostavlja kafu zauvek.
Smatra se da kakao poseduje i veliku količinu flavonida koji je značajan kognitivne sposobnosti i mentalno zdravlje.

Istraživanja su pokazala da smanjuju rizike od demencije i utiču na bolju koncentraciju. Flavonoidi se bore i protiv delovanja štetnih slobodnih radikala. Kakao obiluje biljnim proteinima, i velikom količinom korisnih vitamina i minerala (gvožđa, fosfora, magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, selena, folata, vitamina B,E i K grupe).

Ko ne bi trebalo da konzumira kakao

Ono zbog čega treba biti oprezan u količini koja se konzumira, jeste činjenica da je kakao visokokalorična namirnica. Pored spomenutih masti, to je razlog zbog koga bi za kardiovaskularne bolesnike bilo najbolje da kakao ne koriste, ili da to čine u izuzetno malim količinama. Takođe, treba imati u vidu da dodavanje mleka dodatno podiže količinu masnoće i kalorija. U receptima za spremanje zdravog kakao napitka najčešće se predlaže mleko poput bademovog, kokosovog ili ovsenog. Deca mlađa od 3 godine mogu biti alergična na kakao jer je ova biljka i alergen.

Žene koje imaju ciste u dojkama treba da izbegavaju kakao jer kofein, teofilin i teobromin mogu da utiču na rast cističnog tkiva. Tanin iz kakaa može da smeta onima koji imaju hemoroide, a oni koji su intolerantni na kofein takođe ne treba da ga konzumiraju. Naravno, bilo bi potrebno popiti više od 6 šolja dnevno za negativne reakcije, mada je i to individualno. Osobe koje imaju hronične glavobolje i oni koji su po prirodi nervozni, takođe bi trebalo da izuzmu kakao iz ishrane.

Koristi za zdravlje

Zbog količine gvožđa, preporučuje se prvenstveno onima koji imaju probleme sa krvnom slikom, manjkom gvožđa i anemijom. Dobar je za kožu jer ima sposobnost obnavljanja mrtvog ćelijskog tkiva kože. Kakao ima visoka energetska svojstva, pa je odličan za decu u razvoju i sportiste, jer biljna vlakna pomažu jačanju i obnavljanju mišića. Osobe koje su sklone depresiji trebalo bi da kakao uvrste u redovnu ishranu zbog velike količine magnezijuma. Zanimljivo je i da kakao sadrži feniletilamin, koji ima dejstvo slično endofrinu, a to je hormon zadovoljstva i sreće.

Kakao sadrži teobromin koji je sličan kofeinu, ali mnogo zdraviji zbog čega sve više ljudi prelazi na ovaj napitak i ostavlja kafu zauvek.
Smatra se da kakao poseduje i veliku količinu flavonida koji je značajan kognitivne sposobnosti i mentalno zdravlje.

Istraživanja su pokazala da smanjuju rizike od demencije i utiču na bolju koncentraciju. Flavonoidi se bore i protiv delovanja štetnih slobodnih radikala. Kakao obiluje biljnim proteinima, i velikom količinom korisnih vitamina i minerala (gvožđa, fosfora, magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, selena, folata, vitamina B,E i K grupe).

Ko ne bi trebalo da konzumira kakao

Ono zbog čega treba biti oprezan u količini koja se konzumira, jeste činjenica da je kakao visokokalorična namirnica. Pored spomenutih masti, to je razlog zbog koga bi za kardiovaskularne bolesnike bilo najbolje da kakao ne koriste, ili da to čine u izuzetno malim količinama. Takođe, treba imati u vidu da dodavanje mleka dodatno podiže količinu masnoće i kalorija. U receptima za spremanje zdravog kakao napitka najčešće se predlaže mleko poput bademovog, kokosovog ili ovsenog. Deca mlađa od 3 godine mogu biti alergična na kakao jer je ova biljka i alergen.

Žene koje imaju ciste u dojkama treba da izbegavaju kakao jer kofein, teofilin i teobromin mogu da utiču na rast cističnog tkiva. Tanin iz kakaa može da smeta onima koji imaju hemoroide, a oni koji su intolerantni na kofein takođe ne treba da ga konzumiraju. Naravno, bilo bi potrebno popiti više od 6 šolja dnevno za negativne reakcije, mada je i to individualno. Osobe koje imaju hronične glavobolje i oni koji su po prirodi nervozni, takođe bi trebalo da izuzmu kakao iz ishrane.

Koristi za zdravlje

Zbog količine gvožđa, preporučuje se prvenstveno onima koji imaju probleme sa krvnom slikom, manjkom gvožđa i anemijom. Dobar je za kožu jer ima sposobnost obnavljanja mrtvog ćelijskog tkiva kože. Kakao ima visoka energetska svojstva, pa je odličan za decu u razvoju i sportiste, jer biljna vlakna pomažu jačanju i obnavljanju mišića. Osobe koje su sklone depresiji trebalo bi da kakao uvrste u redovnu ishranu zbog velike količine magnezijuma. Zanimljivo je i da kakao sadrži feniletilamin, koji ima dejstvo slično endofrinu, a to je hormon zadovoljstva i sreće.

Autor: Dubravka Bošković