AKTUELNO

Pasulj je jedan od najzdravijih obroka koji možete da pripremite svojoj porodici.

Stevo Karapandža svoje recepte deli svima koga zanima način pripreme ukusnih, tradicionalnih jela. Recept za pasulj je njenog najtraženiji recept na internetu. Ukoliko postite, samo iz ovog recepta izostavite meso, ali ukus će biti jednako dobar.

Sastojci:

450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)2 šargarepe2 glavice crnog luka1 struk praziluka2 lovorova lista300 g suvog mesa (krtina ili rebarca)1 kašičica crvene mlevene paprike1/2 kašičice mlevenog bibera1 kašika biljnog začina2 kašike brašna30 ml uljapo ukusu soli

Priprema:

Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče pre kuvanja. Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati oko desetak minuta. Procediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom. Iseckati sitnije 2 glavice crnog luka, pa dodati pasulju, kao i 2 lovorova lista.

Očistiti i naseći šargarepe, propržiti s lukom, pa dodati pasulju. Dodati oprano suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste pasulja). Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite.

Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku. Zagrejati ulje u tiganju, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagori. Prohladiti, pa dodati mlevenu papriku. Dobro promešati i sipati u kuvani pasulj. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuvati još 5 minuta i isključiti.