Nakon Uskrsa, neretko se dešava da nam se po frižideru vuku ostaci nakon praznične trpeze, pa bi bilo dobro kada bi pokušali da iskoristimo te ostatke u narednim danima.
Kako pravilno čuvati kuvana jaja?
Tokom kuvanja uklanja se zaštitni sloj koji oblaže ljusku, čime jaja postaju osetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme. Stoga je hlađenje kuvanih jaja izuzetno važno kad je u pitanju sprečavanje kontaminacije ili kvarenja.
Njihovo čuvanje u frižideru pomaže usporavanje rasta bakterija jer potencijalno opasne bakterije rastu sporije na temperaturama ispod 4°C. Izbegavajte dugo držanje kuvanih jaja na sobnoj temperaturi i stavite ih u frižider nakon 2 sata od kuvanja.
Takođe ih je najbolje čuvati u kartonskoj kutiji ili u hermetički zatvorenoj posudi. Držite ih na unutrašnjoj polici, a ne u vratima, jer često otvaranje i zatvaranje frižidera može uzrokovati variranje temperature na tom mestu.
Koliko dugo mogu izdržati tvrdo kuvana jaja pre nego što se pokvare?
Ako se pravilno čuvaju, tvrdo kuvana jaja - oguljena ili neoguljena - mogu se sigurno držati u frižideru otprilike nedelju dana. Ako niste sigurni koliko dugo su vaša tvrdo kuvana jaja bila čuvana u frižideru, prvo proverite je li im se na ljusci stvara sluzavi sloj. Ako to primetite, bacite jaje.
Boja žumanceta
Mnogi ljudi se brinu ako je žumance tvrdo kuvanog jajeta zelenkasto-sive boje. Međutim, to ne znači da se jaje pokvarilo. Boja žumanceta varira u zavisnosti od vremena i temperature kuvanja. Kada se jaja dugo kuvaju, žumance postaje bleđe i na kraju poprimi zelenkasto-sivu boju.
Ova boja se javlja kad prekuvate jaje jer to uzrokuje reakciju gvožđa iz žumanceta sa sumporovodonikom iz belanceta. Iako to može uticati na teksturu i ukus u ustima, sigurno je za jelo.
Autor: