U naučnim istraživanjima u Kopenhagenu 2019. godine ispitano je preko 25.000 ljudi u različito doba godine.
Primećeno je povećanje koncentracije ukupnog holesterola za 15 odsto u periodu posle praznika. Jaja su značajan izvor visokokvalitetnih proteina, gvožđa, holina, karotenoida i fosfolipida.
U protekloj deceniji, mnoge studije o povezanosti konzumiranja jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti dale su oprečne rezultate. Neke studije nisu pronašle povezanost između konzumiranja jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti, neke su otkrile veći rizik, a ima i onih koje su otkrile značajnu povezanost sa kardiovaskularnim oboljenjima.
Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da konzumiranje 12 jaja nedeljno tokom tri meseca ne povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti kod ljudi sa predijabetesom. Uslovi su bili pridržavanje zdrave ishrane, ograničavanje zasićenih masnih kiselina i smanjenje viška kilograma.
Takođe, iz istraživanja znamo da česta konzumacija jaja može da poveća rizik od nastanka moždanog ili srčanog udara kod osoba sa dijagnostikovanim kardiovaskularnim oboljenjima, pa je možda ovo grupa ljudi koja treba da ograniči konzumaciju jaja. Ipak, do sada nije utvrđeno koja je gornja bezbedna granica nedeljnog konzumiranja jaja i kod zdravih i kod osoba sa oboljenjima. Medicinska društva savetuju da ograničimo jaja na 7 nedeljno, odnosno, 5 jaja za zdrave ljude i 3 do 4 jajeta za osobe iz rizičnih grupa.
Prema tome, ako smo zdravi i vodimo računa da naša ishrana bude zdrava tokom cele godine (malo zasićenih masnih kiselina, bogata antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama), konzumiranje tradicionalnih jela tokom praznične sezone neće imati negativne posledice po zdravlje. Međutim, stručnjaci apeluju da budete umereni, kako bi se povišene frakcije lipidnog statusa brzo vratile u normalu.