AKTUELNO

Bez obzira koliko je dobro dresiran, pas se ipak ponekad može otrgnuti kontroli i naizgled bezrazložno napasti

Često do nas dolaze vesti kako je određeni pas bezrazložno napao ženu, dete, vlasnika, poštara... Pas je životinja i kao takva ima poriv bez obzira na dresuru.

Evo kako možemo da prepoznamo agresiju kod pasa:

Razlozi za agresivno ponašanje pasa su različiti, ali pre svega, treba obratiti pažnju na to kako se mi ponašamo prema tom psu, odnosno, moramo videti koliko smo dobro informisani o tome kako psi pokazuju znakove koji prethode agresiji.

Stručnjaci naglašavaju da uvek treba biti oprezan, jer je kod nekih pasa prelazak iz jedne faze upozorenja u drugu veoma brz, a kod nekih izostaju određeni oblici upozorenja.

Foto: Unsplash.com

Stručnjaci iz regiona su analizirali ovu tematiku i rekli su svoje mišljenje u vezi sa ovim. Akcenat se stavlja na dobro prepoznavanje pokazatelja da je psu nelagodno.

Prvi pokazatelj koji većina pasa ispoljava, jeste pokušaj odlaska od izvora stresa. Spustiće uši uz glavu i otići. Ako mu kojim slučajem ne dopuste da ode, on će priljubiti telo uz pod i podviti rep. Biće potpuno ukočen i gledaće u jednom pravcu.

Sledeći znak je režanje. Tada se treba udaljiti od životinje.

Stručnjaci upozoravaju da kažnjavanje režanja neposredno dovodi do preskakanja svih ostalih signala upozorenja, pa tako dolazi do agresije.

Škljocanje zuba je još jedan pokazatelj koji prethodi ujedu, ujedno i poslednji znak upozorenja.

Nakon toga sledi ujed psa.

Autor: Z.L.