AKTUELNO

Život je poput vožnje toboganom - pun uspona i padova. Ponekad nas stres i svakodnevne obaveze mogu baciti u senku, ali ne brinite, rešenje je tu. U ovom vodiču, istražujemo sedam laganih, ali moćnih koraka koji će vam pomoći da podignite svoje raspoloženje. Pogledajmo kako fizička aktivnost, zdrava ishrana, druženje, meditacija, hobiji, priroda i pomaganje drugima mogu igrati ključnu ulogu u vašem osećaju sreće.

1. Fizička aktivnost i vežbanje

Redovna fizička aktivnost oslobađa endorfine, male čarobne molekule koje nam donose osećaj sreće i radosti. Pokušajte sa jutarnjom jogom, laganim trčanjem po parku ili zabavnim plesnim vežbama kod kuće. Na primer, postavite izazov da svakog jutra posvetite 15 minuta vežbama i primetićete kako vam se osmeh vraća na lice.

2. Zdrava ishrana

Vaša ishrana ima direktan uticaj na vašu psihu i opšte raspoloženje. Ishrana bogata svežim voćem,povrćem, celovitim žitaricama i kvalitetnim proteinima pruža organizmu potrebne hranljive materije koje podržavaju optimalno funkcionisanje mozga i nervnog sistema.

Pravilno izbalansirana ishrana doprinosi stabilizaciji nivoa šećera u krvi, sprečavajući iznenadne skokove i padove glukoze. Ovo je ključno jer oštri padovi šećera u krvi mogu izazvati promene u raspoloženju, uključujući osećaje nervoze, razdražljivosti i anksioznosti .

Konzumiranje raznovrsnih i hranljivih namirnica ne samo da doprinosi fizičkom zdravlju već i podržava mentalno blagostanje. Održavanje stabilnog nivoa energije, podrška proizvodnji neurotransmitera i smanjenje stresa su ključni mehanizmi putem kojih zdrava ishrana pozitivno utičena psihu i dobro raspoloženje čoveka.

Iako se često čuje da jagode sadrže serotonin , to zapravo nije tačno. Serotonin je neurotransmiter koji se prirodno proizvodi u telu i igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja, apetita i sna. Iako se ne nalazi u velikim količinama u hrani, konzumacija određenih namirnica može podržati proizvodnju serotonina. Jagode, iako ne sadrže serotonin, ipak su bogate vitaminom C, antioksidansima i vlaknima, što ih čini zdravim izborom voća. Vitamin C ima ulogu u stvaranju neurotransmitera,uključujući i serotonin, i doprinosi opštem zdravlju organizma. Dakle, iako jagode same po sebi ne sadrže serotonin, zdrava ishrana koja uključuje voće poput jagoda ili banana može doprineti podršci vašem nervnom sistemu i opštem dobrom raspoloženju.

Sa druge strane, omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi, lanenom semenu i orasima, imaju pozitivan uticaj na mozak. One podržavaju stvaranje neurotransmitera, poput serotonina, koji igraju ulogu u regulaciji raspoloženja i smanjenju osećaja stresa. Zato, voćka ujutru, integralni hleb zadoručak, i užina sa šakom badema - male promene u ishrani mogu imati veliki uticaj na vaše dobro raspoloženje.

3. Druženje sa prijateljima

Zagrljaji, smeh i srdačni razgovori - to su čuda prijateljstva. Druženje sa prijateljima i održavanje socijalnih veza pruža vam podršku i toplinu. Organizujte opuštene susrete ili zabavne izlaske, kao štoje piknik u parku sa prijateljima. Podelite smeh , uspomene i obnovite dušu.

Jedan od dokazano efikasnih načina druženja sa prijateljima koji pozitivno utiče na raspoloženje jeste organizovanje "dan za sebe" ili "spa dan" sa svojim prijateljicama. Ovo je prilika da se opustite,osvežite i obnovite svoju energiju zajedno sa dragim osobama.

A evo nekoliko savesti kako možete organizovati jedan ovakav nezaboravan opuštajući dan:

 Pošaljite pozivnice svojim prijateljicama za opuštajući spa dan kod vas kod kuće ili u nekom wellness centru.

 Pripremite prostoriju tako da bude udobna i opuštajuća. Upalite mirišljave sveće, postavite mekejastuke i ćebad i puštajte prijatnu muziku.

 Organizujte razne opuštajuće aktivnosti. Možete zajedno raditi manikir i pedikir, raditi masku zalice ili se prepustiti masažama.

 Ponudite voće, orašaste plodove i sveže ceđene sokove. Hidrirane i hranljive namirnice ćepodržati vašu energiju i dobro raspoloženje. A ukoliko uveče organizujete druženje častite sebe i drugarice čašom osvežavajućeg rozea.

 Podelite duhovite priče, razgovarajte o životu i delite iskustva. Smeh je često najbolji lek za sve!

 Završite dan igrajući društvene igre, gledajući film ili seriju. Ovo će vam omogućiti da se još više povežete i zabavite.

Organizacija ovakvog "pa dana" ne samo da će vam podići raspoloženje, već će vam i omogućiti da se povežete sa prijateljicama na dublji način i napunite svoje baterije zajedno sa osobama koje vas podržavaju i razumeju.

4. Meditacija i opuštanje

U svetu užurbanosti, meditacija donosi oazu mira. Pokušajte sa laganim tehnikama meditacije,dubokog disanja ili joge. Sednite udobno, zatvorite oči i udahnite duboko - dozvolite umu da se smiri.Na primer, svakog dana posvetite pet minuta tišini i opuštanju kako biste obnovili svoju unutrašnju ravnotežu.

5. Hobi i kreativnost

Čitanje omiljene knjige, slikanje pri zalasku sunca, ili pisanje dnevnika mogu da vas potpuno zanesu i doneti radost. Isprobajte novi hobi i dopustite kreativnosti da vas ispuni.Jedan od hobija koji je dokazano poznat po svom pozitivnom uticaju na raspoloženje jeste baštovanstvo. Rad u vrtu, nega biljaka i gledanje kako se vaša mala oaza prirode razvija može značajno poboljšati vaše duševno stanje. Baštovanstvo vas povezuje sa prirodom, omogućava vam dase opustite i oslobodite stresa, dok stvaranje prelepih cvećnjaka ili uzgajanje sopstvenog povrća donosi osećaj postignuća i ponosa. Pored toga, sunčeva svetlost i svež vazduh doprinose oslobađanju endorfina, koji se često nazivaju hormonima sreće, čime se vaše raspoloženje podiže na viši nivo. Baštovanstvo takođe podstiče kreativnost, promoviše strpljenje i pruža vam mogućnost da se potpuno posvetite nečemu što vas ispunjava.

6. Povezivanje sa prirodom

Iz prethodnog smo već mogli zaključiti da je priroda lek za dušu. Šetnje kroz park, miris sveže zemlje ili izleti u prirodu donose smiraj umu i vitalnost telu. Organizujte vikend izlet sa porodicom iliprijateljima - istraživanje prirode obnavlja dušu i pruža vam osećaj povezanosti sa svetom.

Evo nekoliko predloga kako se možete povezati sa prirodom i uneti više radosti u svoj život:

 Redovne šetnje po parku, šumi ili obali reke mogu vas povezati sa prirodom i pružiti vam mir i tišinu koje su često potrebne za opuštanje. Udahnite svež vazduh, slušajte cvrkut ptica i osetite pod nogama.

 Organizujte piknik sa prijateljima ili porodicom na otvorenom. Ponesite ukusnu hranu, ćebe za sedenje i uživajte u obroku okruženi zelenilom.

 Priključite se vođenoj turi kroz prirodne rezervate, botaničke vrtove ili nacionalne parkove.Stručni vodiči će vam pomoći da otkrijete fascinantne aspekte prirode i životinjskog sveta. Ne morate biti planinar da biste se priključili jednoj ovakvoj grupi, a sigurni smo da će vam biti zabavno, da ćete se opustiti i upoznati nove interesantne ljude.

 Kampovanje, ko se ne boji buba i spavanja na otvorenom, je odličan način da provedete više vremena u prirodi. Postavljanje šatora, pripremanje hrane na otvorenom i noći provedene pod zvezdama pružaju nezaboravna iskustva.

Povezivanje sa prirodom vam može pružiti duboku unutrašnju ravnotežu i osveženje. Bilo da provodite vreme sami ili sa voljenima, priroda je tu da vas inspiriše i podseti na lepotu sveta oko nas.

7. Pomoć drugima

Dok pomažete drugima, zapravo pomažete sebi. Volontiranje i pružanje podrške drugima unose pozitivnu promenu u vaš život. Razmislite o tome da se uključite u lokalnu volontersku grupu ili organizaciju događaja koji će pomoći zajednici. Deljenje ljubavi sa drugima čini nas ispunjenim i srećnim.

Navešćemo samo nekoliko primera kako pružanje pomoći drugima može pozitivno uticati na vaše raspoloženje:

 Organizujte druženje ili pomoć starijim osobama u vašoj zajednici. Razgovarajte s njima,pomozite im u svakodnevnim zadacima ili prosto budite tu da ih saslušate.

 Pridružite se programima dobrovoljnog rada sa decom, kao što su časovi pomoći u učenju ili vođenje kreativnih radionica. Videti decu kako se smeju i uče od vas može vas ispunjavati radošću.

Pridružite se akcijama čišćenja prirode ili obnove prirodnih staništa. Pomaganje okolini može vas povezati sa prirodom i osećajem postignuća.

Kroz ove akcije pružanja pomoći drugima, ne samo da ćete uneti pozitivnu promenu u životima drugih, već ćete i osetiti duboko zadovoljstvo i radost znajući da ste nešto lepo učinili za druge.

Osnaživanje sopstvenog raspoloženja

Dok otkrivamo tajne održavanja dobrog raspoloženja, ne zaboravimo da je naša psiha ključ naše sreće. U stresnim trenucima, prirodni suplementi poput SAM-ea dolaze kao podrška našem mentalnom zdravlju. SAM-e pomaže u očuvanju ravnoteže i otpornosti na stres, čineći svaki dan svetlijim. U kombinaciji sa kompleksom vitamina B, daje moćnu dnevnu dozu dobrog raspoloženja,Tensilen.

Često nismo u mogućnosti da odvojimo vreme za sebe ili prosto zaboravimo na svoje potrebe. U tomslučaju jedna kapsula Tensilena dnevno može vam doneti bolje raspoloženje, smanjenje stresa i anksioznosti. Jer samo kada ste vi raspoloženi možete usrećiti i nasmejati ljude oko vas.

Autor: pr