AKTUELNO

Seksualni odnosi mogu imati značajan uticaj na naše fizičko zdravlje i telesnu težinu na više načina nego što mnogi ljudi pretpostavljaju.

Iako se gubitak kilograma može činiti kao daleka veza sa aktivnostima u spavaćoj sobi, istraživanja su pokazala da intimni odnosi zapravo mogu biti korisni u procesu mršavljenja na više načina.

Prvo, seksualna aktivnost je oblik vežbanja koji može sagoreti značajne kalorije. Iako nije zamena za redovno vežbanje, seksualni odnosi su oblik fizičke aktivnosti koji može pomoći u potrošnji kalorija i održavanju zdravog metabolizma. Studije su pokazale da umerena seksualna aktivnost može sagoreti oko 100 do 300 kalorija za sat vremena, što je slično kao i trčanje ili brzo hodanje.

Takođe, seks može imati pozitivan uticaj na hormone koji regulišu apetit i metabolizam. Oslobađanje endorfina tokom seksa može smanjiti stres i anksioznost, što može pomoći u kontroli emocionalnog prejedanja i smanjenju žudnje za nezdravom hranom. Povećanje nivoa oksitocina, poznatog kao "hormon ljubavi", takođe može poboljšati osećaj zadovoljstva i zadovoljstva, što može smanjiti potrebu za prejedanjem.

Pored toga, redovni seksualni odnosi mogu poboljšati kvalitet sna, što je takođe važno za održavanje zdrave telesne težine. Nedostatak sna može dovesti do disbalansa hormona koji kontrolišu apetit, što može povećati žudnju za nezdravom hranom i doprineti nakupljanju viška kilograma.

Dakle, iako seksualni odnosi nisu magično rešenje za gubitak kilograma, mogu biti korisni kao deo celokupnog pristupa zdravom načinu života. Redovna seksualna aktivnost, uz uravnoteženu ishranu i redovno vežbanje, može doprineti održavanju zdrave telesne težine i poboljšanju opšteg zdravlja.