AKTUELNO

Libido ili seksualni nagon kod ljudi varira tokom vremena zbog raznoraznih uticaja koji uključuju svakodnevni stres, hormonalni disbalans, promene u ishrani ili zdravstveni problemi.

Godine starosti takođe mogu biti faktor smanjenog libida, ali se seksualni nagon može održavati i u poznim godinama zahvaljujući raznim afrodizijacima, fizičkoj aktivnosti ili prirodnim suplementima.

Trening

Svesni smo značaja fizičke aktivnosti za naš organizam, a na listu prednosti treniranja možemo dodati i poboljšanje seksualne želje. Treniranje pozitivno utiče na celokupno vaše zdravlje od kardiovaskularnog do nervnog sistema. Poznato je da se vežbanjem oslobađamo ogromne količine stresa koja se nakupi tokom dana, raste naše raspoloženje, osećamo se srećnije, a imamo i pozitivniju sliku o sebi. Samim tim, osećate se privlačnije i raste seksualna želja.

Kvalitetan san

Problemi sa spavanjem takođe mogu uticati na smanjenjenje libida, i ukoliko su poremećaji u spavanju česti ili patite od nesanice, preporuka je da se obratite svom lekaru. Ukoliko su problemi sa spavanjem mali trebalo bi da radite na svojim navikama spavanja. Za početak, na primer, smanjite upotrebu mobilnih telefona kada legnete u krevet. Umesto toga, čitajte neku zanimljivu knjigu koja vas može uspavati već posle desetak minuta. Takođe, trudite se da izbegavate odlazak u krevet sa punim stomakom jer će vas može mučiti tokom cele noći. Umesto toga, popijte blagi biljni čaj koji vas može opustiti da brže utonete u san.

Mentalno stanje

Anksioznost i depresija negativno utiču na seksualnu funkciju. Koliki je taj uticaj obično zavisi od stepena vašeg mentalnog problema, kao i od načina lečenja. Depresiju kao i anksioznost možete lečiti terapijom, lekovima, prirodnim suplementima ili drugim metodama lečenja. Kako se mentalno stanje popravlja, obično raste i seksualna želja. Međutim, posebno frustrijajuće može biti ukoliko se seksualna disfunkcija javlja kao posledica uzimanja lekova za depresiju.

Hrana i piće

Sigurno ste već čuli za određenu hranu, kao što su na primer određeni morski plodovi ili voće, da predstavljaju afrodizijake koji povećavaju vaš libido. Ipak, morate biti svesni da nijedna od njih nije čarobna i da to ne može da se dogodi trenutno. Afrodizijaci sadrže određene hranljive sastojke koji pozitivno utiču na vaš seksualni nagon. To podrazumeva hranu bogatu cinkom koji utiče na regulaciju testosterona (ostrige, crveno meso); hranu koja pozitivno utiče na izdržljivost (voće i povrće, mahunarke); hranu koja je bogata flavonoidima jer utiču na sprečavanje seksualne disfunkcije (limun, narandže, paprika, čaj, kakao).

Kao što postoje afrodizijaci, tako postoji i hrana koja utiče na smanjenje libido, poznati kao anafrodizijaci a koje treba izbegavati u potpunosti ili ograničiti njihovu konzumaciju. Tu spada većina brze hrane koja je uglavnom prženja i može dovesti do začepljenja ili smanjenja protoka krvi; soja, koja može dovesti do povećanja nivoa estrogena; biljna ulja koja mogu uticati na smanjenje testosterona; namirnice sa visokim procentom natrijuma i soli, belo brašno i šećer, kao i alkoholna pića.

Konzumacija alkoholnih pića u umerenoj meri mogu čak pozitivno da utiču na seksualni nagon, ali svako preterivanje negativno utiče na nervni sistem i obično dovodi do erektilne disfunkcije.

Prirodni suplementi

Određene studije su pokazale da pojedini prirodni suplementi koji obećavaju povećanje libida sa sobom nose i određene rizike, dok su drugi efikasni i nemaju neželjene efekte. Postoji nekoliko različitih prirodnih biljaka za koje se pokazalo da poboljšavaju sve, od libida do muževnosti i plodnosti. Neki od najpopularnijih su maka, ginseng, ginko biloba i afrička šljiva.

Kada koristite suplemente na bazi afričke šljive, važno je pridržavati se uputstava za upotrebu koje su priložene uz proizvod. Uopšteno govoreći, preporučena doza varira u zavisnosti od proizvođača i oblika suplementa, pa je važno pažljivo pratiti uputstva za doziranje.

Uzimanje suplemenata na bazi afričke šljive može biti korisno za povećanje libida i poboljšanje seksualne funkcije kod muškaraca, ali ne smete zaboraviti da je važno održavati i zdrav stil života. Ovo uključuje redovnu fizičku aktivnost, zdravu ishranu i kontrolu stresa.

Autor: Pink.rs