AKTUELNO

Limun, svestrano i osvežavajuće citrusno voće, često je neizostavan deo mnogih kulinarskih i kućnih poslova. Bilo da ste ga koristili u kuhinji ili za čišćenje, važno je da znate kako da pravilno skladištite limun da bi što duže ostao svež i sočan.

Kada je u pitanju skladištenje celih limuna, važno je uzeti u obzir njihovu zrelost i da li nameravate da ih upotrebite odmah ili kasnije. Zrele limune najbolje je držati na pultu, dalje od direktne sunčeve svetlosti i voća koje proizvodi etilen gas, kao što su banane, kruške ili jabuke. Nezrele limune možete čuvati i na pultu, ali sa istim oprezom. Za duže skladištenje preporučuje se frižider, pri čemu se limuni stavljaju u hermetički zatvorenu posudu u fioci. Važno je izbegavati voće koje ispušta gas etilen kako bi se sprečilo brže sazrevanje.

Kada se limun iseče ili prepolovi, važno je da ga pravilno umotate u plastičnu foliju ili čuvate u zatvorenoj posudi kako biste sačuvali svežinu i sprečili isušivanje. Limunov sok se može čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru i koristiti nekoliko dana, a za duže čuvanje preporučuje se zamrzavanje.

Kora limuna, koja je odličan dodatak raznim jelima, može se čuvati i u frižideru ili zamrzivaču u zatvorenoj posudi. Možete čak i zamrznuti cele limune, ali treba imati na umu da će se tekstura smrznutih limuna razlikovati od svežih.

Na kraju krajeva, pravilno skladištenje limuna osigurava da ovo ukusno voće ostane sveže i upotrebljivo za razne svrhe, bilo u kuhinji ili kod kuće.

Autor: