AKTUELNO

Ukoliko devojka želi da osvoji ljubav mladića, tradicionalno bi pravila venac od margareta, dok bi nosila grančicu selena kako bi očuvala vernost svog partnera. Ovo su biljke koje su bile povezane s neverovatnim moćima.

Kantarion

Ova biljka, prema starim verovanjima, imala je posebnu moć zaštite žena i očuvanja njihovog zdravlja. Veruje se da je žena trebala nositi cvet kantariona u džepu i piti nezaslađeni čaj od ove biljke.

Margareta

Semena ovog cveta su se koristila za pravljenje ogrlica koje su predstavljale ljubavnu amajliju. Dovoljno je bilo da devojka kroz ogrlicu pogleda mladića kojeg želi, i on će postati njen.

Smilje

Ovo mirisno bilje bilo je popularna amajlija među ženama. Nositi grančicu smilja sa sobom smatralo se sredstvom zaštite muža od drugih žena.

Selen

Namijenjen devojkama koje žele stupiti u brak, selen je zahtevao nošenje grančice blizu tela svakodnevno. Jednom nedeljno, devojka koja želi brak trebala je okupati u vodi u kojoj je prethodno potopila ovu biljku, verujući da će magično delovanje selena privući srodnu dušu.