AKTUELNO

Nije neobično da se na bradavicama pojavi po koja dlačica, s obzirom na to da je svaki deo ljudskog tela prekriven folikulama dlake. Ipak, u ovim slučajevima bi trebalo da se zabrinete.

Iako doktori ističu da je pojava dlaka na bradavicama sasvim normalna stvar, mnoge žene se stide toga. Pogotovo ako su dlake jake, dugačke i tamne boje, baš poput onih koje imaju muškarci.

Dok se neke žene stide toga, druge taj problem ne zabrinjava, pošto dlačice mogu da se odstrane klasičnim metodama. Ipak, kada je reč o zdravlju, pojava dlaka na bradavicama može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema i mogu zahtevati odlazak kod lekara.

Šta izaziva pojavu dlaka na bradavicama?

Glavni uzrok zašto dlake rastu oko bradavica su naši hormoni. Rast dlaka na našem telu, i kod muškaraca i kod žena, kontrolišu naši hormoni, dlake postaju uočljive od perioda ulaska u pubertet. Ako žensko telo preterano proizvodi muški seksualni hormon testosteron, koji sve žene proizvode, to može stimulisati rast dlačica na ovom predelu. Ujedno, produkcija ovog hormona može izazvati dodatne efekte, poput pojave akni, neredovnih menstruacija i povećanog rasta mišića.

Sa druge strane, ako kod žena dođe do promene nivoa seksualnih hormona, estrogena i progesterona, to može takođe da izazove pojavu dlaka na grudima. Obično se javlja kod žena koje su trudne ili u menopauzi, kada nivo estrogena opada.

Ove promene hormona su potpuno prirodne i normalne, zbog čega ne treba da brinete. Ali postoje slučajevi kada rast vaših dlaka na bradavicama može biti znak ozbiljnih problema.

Foto: Pexels.com

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika pogađa svaku petu ženu u Engleskoj. Jedan od karakterističnih znakova su neredovne menstruacije, dok se u nekim slučajevima kod žena koje imaju ovaj problem javlja rast dlačica na licu, bradi i leđima.

Stanje zavisi od funkcije ženskih jajnika. Pojavljuje se kada jajnici nisu u stanju da oslobađaju jajne ćelije, što je znak da se ovulacija ne dešava. Stanje takođe može dovesti do neredovne menstruacije, što takođe otežava ženama da zatrudne.

Kušingov sindrom

Kušingov sindrom predstavlja klinički poremećaj izazvan hroničnim povećanjem vrednosti kortizola u telu, a zahteva ozbiljno lečenje. Kortizol je steroidni hormon koji kontroliše vaš metablozam.

Ovaj sindrom je obično izazvan uzimanjem lekova na bazi steroida duže vreme, ali može se javiti i zbog tumora na hipofiznoj žlezdi, na mozgu ili na nadbubrežnim žlezdama.

Simptomi Kušingovog sindroma su naglo dobijanje na težini oko grudi i stomaka, crveno i podbulo lice, ljubičaste strije, slabost u gornjem delu tela - ramenima i nogama, smanjen libido, depresija i pojačana maljavost na telu.

Pročitajte još: Broj zuba otkriva od čega ćete BOLOVATI

#Dlaka

#grudi

#opasnost

'