AKTUELNO

Iako su girice jednako ukusne ako su servirane samo uz krišku limuna (kako bi vas poslužili u Italiji), uz recept za pikantan sos od belog luka ova jednostavna riba se podiže na sasvim nov nivo.

Poslužite ih tople ili na sobnoj temperaturi i imaćete pravu gozbu u kući.

Sastojci:

za pikantan sos:

1/2 šolje pavlake

1/2 šolje grčkog jogurta

1/2 kašike tucane ljute paprike

2 kašike meda

2 kašike svežeg lista peršuna

1/2 kašičice soli

1 limun, sok

biber prema ukusu

1 čen belog luka

za pohovane girice:

30 svežih girica

1/2 šolje brašna

so i biber

2 jajeta

1 šolja prezle

1 šolja plus 2 kašike maslinovog ulja

1/2 šolje svežeg lišća peršuna

kriške limuna, za serviranje

Priprema:

Operite, očitite i osušite girice.

U jednu činiju stavite brašno i začinite ga solju i biberom. U drugoj umutite jaja sa jednom kašikom vode, u treću stavite prezle.

Dodajte dve do tri girice u posudu sa brašnom i protresite dok ne budu lagano obložene. Otresite višak brašna. Potom umočite girice u mešavinu jaja, a zatim i u prezle.

Odlažite girice sa strane dok ne završite postupak sa ostalim ribama.

U tiganju sa debelim dnom zagrejte pola šolje ulja na srednjoj vatri. U serijama, pržite ribu na jednoj strani, dok ne porumeni, tri do četiri minuta, a zatim okrenite i nastavite da pržite oko tri minuta.

Pržene girice vadite na papirne ubruse i posolite. Ponovite postupak dok ne ispržite svu ribu, dodajući još ulja u tiganj ako je potrebno.

Zagrejte preostale dve kašike ulja u malom tiganju na srednjoj vatri i ubacite peršun dok ne smekša, oko jedan minut. Prelijte sardine i ukrasite kriškama limuna.

U međuvremenu pomešajte pavlaku, jogurt, čili, med, peršun, so, sok od limete, biber i sitno sekcani beli luk dok se sve ne sjedini i ne postane glatka smesa. Probajte i začinite sa još soli i bibera ako je potrebno. Ostavite u frižideru dok ne budete spremni za serviranje.

Prijatno!