AKTUELNO

Dok ima ljudi koji ne vole preterano začinjenu hranu, postoje i oni koji obožavaju kada im ljutina nadraži jezik i nepca.

Ljuta paprika je i sastavni deo mnogih jela, a često se dodaje da bi poboljšala ukus.

Ukoliko ste dodirnuli ljutu papričicu, a potom slučajno oči ili lice, znate u kakvom ste u problemu. Ume da bude vrlo neprijatno. Kao i to kada se oljutite, pa vam bridi jezik i suze krenu na oči.

Zato imamo sjajne savete za vas za rešavanje ovih neprijatnosti.

Ukoliko planirate da koristite ljutu papriku u kuvanju, jednostavno, pre nego počnete da je sečete ili seckate, nauljite ruke. Ulje će ih zaštititi od ljutine, pa samim tim nećete moći ni da je prenesete na lice. Naravno, uvek možete da koristite i rukavice.

U slučaju da pojedete jelo koje je previše zaljućeno, sigurno već znate da voda ne dolazi u obzir. To je najveća greška koju svi pravimo. Voda, zapravo, samo pojačava efekat. Možete je držati u ustima, dok ne prođe ljutina, ali je nikako nemojte gutati. Ono što bi trebalo da uradite jeste da pojedete pola paradajza ili da popijete čašu mleka, ili sladoled od pavlake. Kuvani krompir, kuvani pirinač i hleb će vam, takođe, pomoći u ovakvim situacijama.

Ukoliko ste se dodirnuli po licu i očima, najbolje je da isperete oči svežim mlekom. Stavljajte ga po malo i izbacujte iz oka treptanjem. Takođe, možete da koristite i čaj od kamilice.

Da biste ruke oslobodili ljutine, istrljajte ih limunom, ili rastvorom od sirćeta i vode.