AKTUELNO

Kada je priprema hrane u pitanju postoje neki naizgled sitni detalji koji mogu značajno da utiču na ukus. Tako na primer nije svejedno kada se ona soli.

I bez obzira na to da li pripadate timu koji soli pre ili onom koji soli na kraju kuvanja, profesionalci kažu da je samo jedan način ispravan.

A u prilog tome govori i eksperiment sproveden na Jutjub kanalu "America's Test Kitchen" koji je dao konačan odgovor kada se dodaje so - na početku ili na kraju kuvanja?

Kuvar koji je eksperiment i sproveo kaže da su ga tokom školovanja uvek učili da se so dodaje na početku pripreme jela, i on je to pravilo slepo poštovao, nikad ga ne preispitujući. A onda se zapitao šta će se desiti ako uradi suprotno. To je i uradio, a rezultate je podelio sa gledaocima.

I šta mislite da li su učitelji bili u pravu?

Kada se so doda na početku kuvanja, dok su namirnice još hladne, ona će postepeno prodirati u namirnice i ukus će biti ravnomerniji i intenzivniji. S druge strane, ako dodate so na kraju kuvanja, namirnica će samo dobiti omotač od soli, pa će ti zalogaji biti preslani, a unutrašnjost bljutava.

Posle ovih saznanja logično je da se zapitate, šta ako smo slučajno zaboravili da posolimo?

Tada se so može dodati naknadno, ali ponovo ne na način na koji inače radimo, odnosno da jednostavno prospemo svu planiranu količinu po namirnici.

Da ne biste presolili jelo, dodajte malo po malo. I da znate, da ipak neće biti savršeno začinjeno, ali opet bolje nego da jedete bljutavo ili možda presoljeno.