AKTUELNO

Organsko čišćenje organizma sokovima nije samo proces detoksikacije, već i putovanje ka boljem zdravlju. Već ste napravili prvi korak u ovoj avanturi odlučivši se za detoksikacione sokove. Ali šta je sledeće?

Prvo, procenite svoje prehrambene navike i odredite odgovarajuću dužinu dijete pre čišćenja sokovima kao što su Detox sokovi. Ovo će pripremiti vaše telo da se bori protiv negativnih simptoma detoksikacije koji uključuju nedostatak energije, glavobolje, bolove, iritaciju, anksioznost i dijareju, između ostalih.

Jednostavno rečeno, potrebno je da detoksikacija organizma bude isplanirana unapred i da uživate u svim prednostima. Takođe je dobro da proverite neka istraživanja pre nego što se upustite u zdravo čišćenje sokovima.

Šta vas najbolje opisuje + Kako da pripremiti svoje telo zavisno od nezdrave hrane

Vi ste ljubitelj slatkog čija ishrana se sastoji od hrane bogate šećerom; često se opuštate brzom hranom i primetili ste da češće pijete gazirane napitke nego vodu.

Stručnjaci preporučuju tranziciju tokom perioda nedelju dana kako biste izbegli moguće negativne simptome detoksikacije. Smanjite unos nezdrave hrane i pređite na salate za ručak i voće za desert.

Klasična ishrana

Odlučili ste se za kutiju testenine, gotova jela iz mikrotalasne, i hamburgere i pomfrit svake nedelje, odnosno za prethodno zapakovane i prerađene namirnice.

Posvetite pet dana tranziciji tako što ćete unapred planirati svoje obroke i uključiti što više voća i povrća.

Vikend ekstravagancija

Pridržavate se zdrave ishrane tokom nedelje, ali čim dođe petak, volite da učestvujete u specijalima “Happy Hour”-a, razuzdanim večerama subotom i obilnim ručkovima nedeljom.

Tri-četiri dana eliminišite prerađene namirnice i alkohol koje ste konzumirali tokom vikenda. Izaberite prilog salatu umesto pomfrita, a umesto čaše alkohola pijte čašu vode.

Zdrav fanatik

Pripremate sjajan zeleni smuti i pratite najnovije trendove superhrane. Ali, prošle nedelje ste prevarili svoj niskokalorični doručak od ovsene kaše sa vaflima. Vreme je za povratak na pravi put! Posvetite 1-2 dana tome da svoje telo podsetite kako je jesti zdravo.

Spisak ciljeva za ishranu pre detoksikacije organizma

Da biste postigli viši nivo alkalnosti u organizmu, izbegavajte ili značajno smanjite konzumaciju sledećih namirnica koje stvaraju kiselinu:

- Alkohol,

- Mlečne proizvode,

- Rafinisani šećer,

- Proizvode životinjskog porekla, uključujući slaninu, crveno meso, kobasice, itd.

- Kofein - ograničite unos kafe na minimum i eliminišite sve gazirane sokove,

Prerađene namirnice - sve konzerve i pakovanja s veštačkim aromama, konzervansima i aditivima se smatraju prerađenim.

Dakle, prilagodite svoj raspored. Odaberite dane ili nedelju kada vas dodatne obaveze i društveni događaji neće ometati i možda vas neće iskušavati tokom čišćenja. Razmislite o ovim danima kao o poklonu sebi za hranjenje i isceljenje.

Tokom programa detoksikacije

Čestitamo! Sada kada su vaši sokovi stigli, vreme je da stavite svoje telo i um na test. Kako sprovesti detoksikaciju?

U nastavku, odgovaramo na nekoliko pitanja koja biste mogli imati tokom vaše detoksikacije.

Kada treba da pijem sokove?

Iako imaju nisku kalorijsku vrednost, detoks sokovi su osmišljeni tako da pruže dovoljno nutrijenata kako bi vaš period konzumiranja sokova prošao bez problema.

Sam redosled detoksikacije je uglavnom postavljen na ambalaži kako bi vam olakšao funkcionisanje tokom dana. Na primer, ako radite trodnevnu detoksikaciju sokovima, počnite sa zelenim, hladno ceđenim sokom kao doručkom, a završite dan sa voćnom fuzijom.

Pijte svaku porciju u intervalima od dva do tri sata ili kada počnete da osećate glad - vreme nije fiksno određeno. Možete piti koliko god vode želite tokom dana.

Zašto se ne osećam dobro?

Možda ste postali žrtva neprijatnih simptoma detoksikacije o kojima smo ranije govorili. Ti neželjeni efekti uključuju smanjenje energije, moguće promene raspoloženja, bolove i druge simptome. Vaše telo veoma naporno radi kako bi se oslobodilo nakupljenih toksina. Osim toga, konzumirate velike količine voća i povrća šest puta dnevno na šta vaše telo možda nije naviklo. Zato ne paničite ako počnete da osećate bilo koji od ovih simptoma. Težina simptoma zavisi od količine toksina u vašem telu.

Ali ne zaboravite da telo svakog pojedinca reaguje drugačije, pa možda nećete osećati nijedan od ovih simptoma tokom čišćenja. Dovoljno sna može da pomogne.

Ako imate problema sa nesanicom ili teško zaspite, joga i meditacija takođe mogu pomoći. Ne zaboravite da pijete dovoljno vode! Konzumiranje do osam čaša vode dnevno pomaže bržem izbacivanju toksina iz organizma i da se osećate sjajno.

Poslušajte svoje telo! Ako se vaše telo ne odaziva dobro na čišćenje, dodajte malo hrane da izbalansirate organske sokove. Budite usklađeni sa svojim telom. Radite samo ono što možete da podnesete.

Mogu li da jedem bilo šta tokom detoksa?

Iako hrana nije dozvoljena tokom detoksa, pravi se izuzetak za šaku sirovih orašastih plodova ili jednu porciju povrća dnevno (bilo koje vrste) sa malo soli da izbalansirate unos natrijuma.

Mogu li da pijem kafu?

Da li brinete zbog mogućih simptoma povlačenja od kofeina tokom zdrave detoksikacije sokovima? Teško je prekinuti naviku ispijanja kafe. Razumemo. Zato ljubitelji kafe mogu biti mirni: konzumiranje malih količina crne kafe je u redu! I, naravno, voda!

Nisam gladan, ali jednostavno moram nešto da žvaćem, bilo šta!

Zaustavite se na trenutak i oslušnite sebe. Da li ste zaista gladni ili samo žudite za senzacijom žvakanja? Ako žudite za senzacijom žvakanja, pokušajte da zaboravite na to! Vi to možete! Zauzmite se koliko god je moguće - pijte vodu, započnite onu novu knjigu na svom stolu, prošetajte se - i sigurno ćete zaboraviti.

Ako vaše telo moli za hranu, pogledajte grickalice pomenute iznad.

Mogu li da vežbam tokom detoksikacije?

Intenzivne vežbe nisu preporučljive tokom detoksikacije jer je to previše opterećenje za telo. Pokušajte s blagim vežbama poput istezanja i joge kako biste opustili telo i um.

Detoks sokovima: Šta nakon čišćenja?

Nakon završetka čišćenja, treba proslaviti ostvareni uspeh. Ipak, prelazak sa sokova na redovnu ishranu zahteva oprez. Preporučuje se postepen povratak na uobičajenu ishranu kako bi se izbegle neželjene reakcije usled promena u telu.

Važno je izbegavati alkohol, mlečne proizvode, crveno meso, prženu i prerađenu hranu tokom ovog perioda. Očuvanje zdravlja podrazumeva uvođenje zdravih navika kao što su konzumiranje voća, povrća, pijenje vode i nastavak sa ceđenim sokovima.

Redovna detoksikacija organizma je odličan način da se očuva zdravlje. Čišćenje eliminiše otrove sloj po sloj. Što se više čisti, dublje utiče na različita područja tela.

Ovaj proces dubinskog čišćenja ostaje ključan za očuvanje zdravlja, jer kontinuirano oslobađa telo od toksina, pružajući sveobuhvatnu podršku vašem blagostanju i vitalnosti.

Autor: