AKTUELNO

NEDOSTATAK I LOŠ KVALITET SNA

Nedostatak sna ne samo da nas čini umornim, već je povezan i sa zdravstvenim problemima kao što su bolesti srca, dijabetes i ozbiljne hronične bolesti, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Sidneju i Univerziteta Južne Danske sa preko 300.000 učesnika.

U studijama su ispitivani klinički poremećaji spavanja poput nesanice i problema sa disanjem tokom sna, kao i druge teškoće poput hrkanja i pospanosti tokom dana. Poremećaji disanja tokom sna posebno su uticali na zdravlje srca, skraćujući životni vek za oko 7 godina. Posebno su žene sa lošim navikama spavanja bile ugrožene, pa je njima životni vek bio kraći za 7,32 godine, a muškaracima za 6,73 godine.

NEREDOVNI MENSTRUALNI CIKLUSI

Ako je ciklus žene bio kraći, rizik od kardiovaskularnih bolesti se povećao za 29%; ako je njen ciklus bio duži, rizik je porastao za 11%, ukazuje nova studija objavljena u časopisu Američkog udruženja za srce.

Foto: Promo/puls kardiološki centar

Tokom 11,8 godina praćenja, istraživači su otkrili da žene sa nepravilnim ciklusima imaju 19% veći rizik od kardiovaskularnih bolesti - koronarna bolest srca, srčani udar, atrijalna fibrilacija, moždani udar i srčana insuficijencija, u poređenju sa onima sa redovnim ciklusima.

POREMEĆAJ RADA ŠTITNE ŽLEZDE

Kada naše telo prekomerno proizvodi hormone štitaste žlezde, to dovodi do stanja poznatog kao hipertireoza. Ovo stanje može uzrokovati srčane probleme poput nepravilnog srčanog ritma, zatajenja srca i srčane insuficijencije. U slučaju pojačanog rada štitne žlezde snižen je TSH, a povišeni su nivoi hormona T4 i T3.

Foto: Promo/puls kardiološki centar

S druge strane, hipotireoza je stanje koje se javlja kada telo ne proizvodi dovoljno hormona štitne žlezde. Ovo može rezultirati sporijim srčanim ritmom, suženjem krvnih sudova, povišenim krvnim pritiskom, zadržavanjem vode u telu i povećanjem nivoa holesterola. U slučaju smanjenog rada štitne žlezde je TSH povišen, dok su hormoni T4 i T3 sniženi.

Stoga je ljudima sa problemima štitne žlezde ključno da redovno posećuju endokrinologa i kardiologa za pregled.

VISOK HOLESTEROL

Visok holesterol obično ne izaziva nikakve simptome, ali u većini slučajeva izaziva posledice. Najdrastičniji primer su srčani i moždani udar, do kojih može da dođe kada visok holesterol dovede do stvaranja plaka u arterijama. Plak može da suzi arterije tako da manje krvi može da prođe kroz njih.

Ovaj proces se naziva ateroskleroza. Odvija se polako i ne daje simptome. Na kraju, komad plaka može da se odlomi. Kada se to dogodi, oko plaka se formira krvni ugrušak. Krvni ugrušak može da blokira protok krvi do srčanog mišića i tako ga liši kiseonika i hranljivih materija što izaziva srčani udar. Plak se nakuplja i u malim krvnim sudovima mozga što može da dovede pucanja krvnog suda i šloga.

Foto: Promo/puls kardiološki centar

Za otrkivanje holesterola dovoljna je obična analiza krvi koja će pokazati nivo ukupnog holesterola, kao i nivoe dobrog i lošeg holesterola (LDL i HDL) i triglicerida.
U Puls kardiološkom centru možete obaviti sve laboratorijske analize, na osnovu kojih možete dobiti terapiju i savete naših lekara.

DIJABETES

Kardiovaskularne bolesti često su posledica loše kontrole dijabetesa. Visok nivo glukoze u krvi od dijabetesa može oštetiti vaše krvne sudove i nerve, koji kontrolišu srce i krvne sudove.

Glukoza može da se vezuje za proteine u krvi i remeti distribuciju kiseonika. Izaziva nakupljanje plaka u zidovima krvnih sudova, ubrzava razvoj ateroskleroze i ima bitnu ulogu kada su u pitanju zapaljenski procesi u krvnim sudovima. Oštećenja krvnih sudova srca kod dijabetičara dovode do problema sa zadržavanjem tečnosti i srčanom insuficijencijom. Zbog oštećenja nerava uzrokovanih dijabetesom, pacijenti možda neće osećati bol ili druge tegobe u grudima koje mogu da signaliziraju da nešto nije u redu sa srcem, tako da se srčana bolest možda neće otkriti dok ne uznapreduje i kada su mnogo manje mogućnosti lečenja.

Foto: Promo/puls kardiološki centar

Kod odraslih sa dijabetesom postoji skoro dvostruko veća verovatnoća da će imati srčano oboljenje ili moždani udar, nego kod odraslih bez dijabetesa.

Zato redovno kontrolišite nivo šećera u krvi, posebno ukoliko već bolujete od nekog kardiovaskularnog oboljenja. Redovni pregledi srca i krvnih sudova sprečiće dodatne komplikacije dijabetesa.

Za više korisnih saveta i informacija o zdravlju srca pratite PULS kardiološki centar na Instagramu i na Tik Toku.

Autor: