Slavna kuvarica upozorava na grešku koju prave svi: ‘Jaja ne stavljajte blizu ove hrane i okrenite ih…’
Gde treba čuvati jaja?
Ljudi u Velikoj Britaniji ih obično drže na pultu ili u korpama, ali u SAD ih je češće držati u frižideru.
Slavna britanska kuvarica Meri Beri podržava Amerikance. U svom kuvaru je napisala: „Držite jaja u kutiji u frižideru (dalje od jake hrane da ne upijaju ukuse i mirise kroz ljuske). Ako ih stavite špicastim krajem nadole, žumance će ostati u sredini belanca. Uvek ih koristite do isteka roka trajanja.“
Čuvanje jaja u frižideru će im pomoći da duže ostanu sveža. Trebalo bi da ih držite na polici, a ne na vratima frižidera. Stručnjak Jena Keli objasnila je zašto: „Preporučljivo je da ih čuvate u frižideru što je pre moguće – izbegavajući bilo kakve promene temperature jer to može da izazove kondenzaciju na koži, što zauzvrat može da izazove probleme sa bakterijama.“
U međuvremenu, stručnjak za bezbednost hrane Silvia Anderson je rekla: „Jaja treba da se drže u frižideru, idealno između 0 i 5 stepeni. Frižider pomaže u usporavanju rasta bakterija i sprečava da se jaja brzo pokvare. Uverite se da temperatura u vašem frižideru ostane konstantna. Fluktuacije može da izazove kondenzaciju na ljusci jajeta, što može da podstakne rast bakterija. Izbegavajte da stavljate jaja blizu zadnjeg dela frižidera gde temperature mogu biti niže. Držite jaja u glavnom delu frižidera, a ne na vratima.“
Takođe je primetila da su vrata zapravo najtopliji deo frižidera jer temperatura raste i pada kada se otvore i zatvore. Zbog toga neki stručnjaci takođe kažu da treba izbegavati stavljanje mleka u predelu vrata. Mnoge druge namirnice je takođe najbolje čuvati u frižideru radi optimalne svežine, uključujući banane i krompir, piše Daili Star, a prenosi Net.hr.
Autor: