AKTUELNO

Niste ni svesni koliko je bitno da redovno jedete zeleno povrće!

Zeleno povrće sadrži vitamin E, antioksidans koji je važan za očuvanje zdravlja neurona. Povrće poput blitve, zelene salate, kelja i spanaća odlično utiču na kognitivne sposobnosti.

Takozvanu MIND (um) dijetu u poslednje vreme sve češće preporučuju američki nutricionisti. Ona je posebno skoncentrisana na hranu koja utiče na bolji rad mozga, očuvanje memorije i kognitivnih sposobnosti.

Foto: Pixabay.com

Jedna od najvažnijih preporuka je uvrstavanje što više zelenog lisnatog povrća u svakodnevni jelovnik. Naime, kako ističu autori MIND dijete, istraživanja pokazuju kako povrće poput blitve, zelene salate, kelja i spanaća bolje od drugog povrća utiču na kognitivne sposobnosti, jer ovo povrće sadrži mnogo više vitamina E koji u organizmu deluje kao antioksidans, i posebno pomaže u održavanju neurona u mozgu.

Nije na odmet ni podatak kako vitamin E deluje kao afrodizijak.

Predlaže se da zeleno povrće uvrstite do dva puta u jelovnik, sirovo ili obrađeno.

Foto: Pixabay.com

Ako imate problema s probavom, povrće možete blenderom pretvoriti u ukusan kašasti sok, kome možete da dodate semenke poput lanenih ili čia, za dodatnu energiju. A za bolju apsorpciju vitamina E koristite zdrave masnoće poput maslinovog ulja, koje će uz par kapi limuna biti izvrstan dodatak salati.

Napravite sok

Ako vas, na primer, kelj nadima možete ga blenderom pretvoriti u kašasti sok koji se lakše vari. Dodajte bananu ili šumsko povrće za bolji ukus.

#Bolest

#Sok

#Vitamini

#Zdravlje

'