AKTUELNO

I u stambenoj zgradi, na električnom šporetu može da se proipremi podjednako dobar i ukusan ajvar.

Domaćice već uveliko sezonsko voće i povrće ostavljaju za zimu, a vreme je da se misli i na najomiljeniju sprsku zimnicu – ajvar.

Svi bez izuzetka, rado uživamo u teglicama specijaluteta od paprike, ali ruku na srce, priprema ajvara je zahtevan posao, za koji je potrebno dosta vremena, a pogotovo je u gradskim uslovima komplikovano. Ali, nije nemoguće. I u stambenoj zgradi, na električnom šporetu može da se proipremi podjednako dobar i ukusan ajvar.

Zato, ne posustajte i ne gubite volju, jer nema kupovnog ajvara kao što je domaći, a ovo je trenutno najpopularniji recept u Srbiji za pripremu ajvara iz rerne.

Sastojci (navedena količina je dovoljna za jednu teglu ajvara):

600 g crvene paprike

2 čena belog luka

morska so

maslinovo ulje

biber

ljuta papričica (po ukusu)

Priprema:

Paprike dobro operite, očistite od semenki i isecite na sitnije kockice. Prelijte ih uljem, posolite i ostavite da se mariniraju oko tri sata. Prebacite paprike u pleh pa ih na 50 stepeni sušite oko četiri sata u blago odškrinutoj rerni. Nakon toga, ukoliko želite možete ukloniti ljuske sa paprika a i ne morate. Sameljite ih u mašini za meso. Tokom mlevenja dodajte biber, beli luk i ako volite, ljutu papričicu. Na kraju dodajte još ulja kojim ćete odrediti željenu gustinu ajvara. Gotov ajvar sipajte u sterilisanu teglu, dobro zatvorite i odložite na hladno i mračno mesto.

Autor: