AKTUELNO

Znamo da su šećer i gazirana pića puni kalorija kao i da 7 kafenih kašičica šećera ima u jednoj konzervi kole.

Ali, ne možemo a da se ne pitamo da li je šećer taj koji nas goji ili su za to krivi mehurići iz gaziranih napitaka.

Naučnici sa Birzeit Univerziteta u Palestini posmatrali su grupu pacova kojoj su dali gazirana pića i one kojima su dali negazirane napitke. Otkrili su da su oni pacovi koji su konzumirali gazirane napitke dobili više na težini od onih na običnoj tečnosti. U krvi pacova koji su bili na gaziranim sokovima bilo je više hormona gladi koji može da objasni gojenje.

Na Univerzitetu Aston u Birmingemu sprovedeno je istraživanje na ljudskim dobrovoljcima. Ispitanici su došli u laboratoriju nakon što 10 sati nisu jeli. Onda im je dat kalorijski identičan sendvič sa sirom. Ideja je bila da ispitanici započnu učešće u istraživanju sa istim nivoom grelina u krvi, piše BBC. Sat vremena nakon sendviča, jednom delu ispitanika data je čaša gaziranog napitka sa šećerom, drugom gazirana voda, a trećem obična voda.

Foto: Pixabay.com

Deset minuta nakon što su popili piće meren je nivo grelina u krvi. Tokom nekoliko nedelja oni su morali da dođu još par puta u laboratoriju kako bi im testirali krv, a svaki put im je dat isti sendvič i različito piće.

Rezultati su pokazali da je grelin bio 50 odsto veći kod ljudi koji su pili gazirana pića koja nisu uticala samo na nivo šećera već i na glad. Gazirana pića čine da brzo ogladnimo.

Postoje dva razloga zašto gazirana pića tako utiču na nas. Jedan je da nakon konzumiranja gaziranog pića ugljen monokdsid ostaje u našem organizmu i izaziva da ćelije na vrhu stomaka oslobađaju grelin i čine da se osećate gladno.

Druga mogučnost je mehaničke prirode. Stomak otiče i opušta se i dolazi do stimulacije stomaka da otpušta grelin.

Da li je onda dozvoljeno da se piju negazirani zaslađeni napici? Nažalost nije i ostaje da je jedino zdravo i pravo rešenje kada je piće u pitanju da se držite vode.

#Sok

#Zdravlje

#Šećer

'