AKTUELNO

Tikvice su zdravo povrće koje se može pripremiti na mnogo načina. Kako se bliži kraj njihove sezone, vreme je da razmislite o njihovom pravilnom čuvanju.

Da biste i kasnije tokom godine mogli da ih koristite najbolja opcija je zamrzavanje.

Zamrzavanje tikvica je odličan način da sačuvate njihovu svežinu i ukus za kasniju upotrebu, pogotovo ako imate višak tikvica koje ne možete odmah da iskoristite.

A kako se pravilno zamrzavaju tikvice? Samo pratite sledeće korake:

Priprema tikvica

Operite tikvice temeljno pod hladnom vodom. Uklonite krajeve tikvica i eventualno oštećene delove kože. Po želji, možete tikvice narezati na kolutove, kockice ili iseći na način koji vam odgovara za buduće jelo.

Blanširanje (opciono)

Blanširanje je korak koji može pomoći da se očuva boja, tekstura i ukus tikvica tokom zamrzavanja. Da biste to uradili, potopite isečene tikvice u ključalu vodu na nekoliko minuta, a zatim ih prebacite u ledenu vodu da zaustavite proces kuvanja. Ocedite ih nakon toga.

Sušenje

Nakon blanširanja ili ako preskočite taj korak, dobro osušite tikvice pomoću papirnatih ubrusa ili čistog pamučnog peškira. Što manje vlage ostane na površini tikvica, bolje će se zamrznuti.

Pakovanje

Tikvice pakujte u hermetički zatvorene plastične vrećice za zamrzavanje ili u posude koje su namenjene za zamrzavanje. Izbegavajte ostavljati puno vazduha unutar pakovanja, jer višak vazduha može dovesti do pojave kristala leda i oksidacije.

Označavanje i datiranje

Nemojte zaboraviti da označite pakovanje sa sadržajem i datumom zamrzavanja. Tikvice obično zadržavaju svoj kvalitet od 10 do 12 meseci u zamrzivaču.

Zamrzavanje

Stavite pakovanja tikvica u zamrzivač. Preporučljivo je da ih rasporedite u jednom sloju na početku, a kad se zamrznu, možete ih složiti jedno na drugo kako biste uštedeli prostor.

Upotreba

Kad budete spremni da koristite zamrznute tikvice, izvadite ih iz zamrzivača i dodajte ih direktno u jelo koje pripremate. Nema potrebe da ih prethodno odmrzavate.