AKTUELNO

So treba umereno i oprezno koristiti, a oni koji imaju visok krvni pritisak ili probleme sa bubrezima moraju da je izbace ili drastično smanje u ishrani

Da li je to zaista potrebno?

So se nalazi u gotovo svim namirnicama a pristalice zdrave ishrane zagovaraju odustajanje od dodavanja soli u obrok ne samo tokom dijeta, nego i na svakodnevnoj bazi. Da li je moguće zameniti so i kako to utiče na zdravlje ljudi?

Da li je zaista štetna?

Prvo, nije sva so štetna. So je štetna jer se dobija hemijskom obradom morske soli, a to je čisti natrijum-hlorid. Takva so smatra se vrlo agresivnom za telo, pa je bolje da je uopšte ne jedete. Što se tiče prirodne soli (morske ili himalajske), ona je bogata mineralima i gvožđem i nije štetna u razumnim količinama. Višak soli može da se taloži u bubrezima, zadržava tečnost u telu i povećava krvni pritisak, što je izaziva razene druge probleme.

Postoje proizvodi u kojima se natrijum-hlorid nadoknađuje hloridnim solima i drugim mineralima. U takvim proizvodima začini i sušeno bilje pomiješaju sa solju pa se dobije svojevrsni dodatak. Ali, kao i kod soli, važna je količina potrošnje svakog takvog proizvoda.

Kakve sve zamene postoje?

Hemijski prerađene soli i prirodna so. Postoje mnoge prirodne vrste soli. So, u zavisnosti od regije, kao i grožđe, ima svoj ukus i mineralizaciju. Ukus soli i dalje je vrlo zavisi od oblika kristala, pa u nekim trgovinama možete pronaći mnogo začina i gurmanskih soli – a sve je to potpuno prirodo. Jedna od najčešćih vrsta su ružičasta i crna himalajske so. Vrsta soli zavisi od minerala. Na primer, u crnoj soli to su minerali vulkanskog porekla. U Francuskoj se nalazi čuvena so “fleur de sel”, čiji se kristali vrlo pažljivo uklanjaju rukom. Ona je takođe izvrsna alternativa klasičnoj soli.

Ako želite da odustanete od korišćenja soli ili je potrebno da ih ozbiljno ograničite iz medicinskih razloga, možete je zameniti začinima. Na primer, sušeni beli luk u maloj količini, začin kari ili mešavina začinskog bilja. Alternativno, pogodan je i soja sos, ali uvek pročitajte na samom proizvodu koja količina soli je fabrički dodata soja sosu, velike su razlike u zavisnosti od proizvođača.

Autor: