AKTUELNO

Nutricionistkinja Nataša Đukić ističe da čajevi poput zelenog, hibiskusa i još nekoliko drugih, pomažu pri gubljenju kilograma.

Ukoliko želite da pospešite mršavljenje i uradite nešto dobro za svoje zdravlje, uvođenje čajeva u svakodnevnu rutinu će vam i te kako pomoći.

Detaljnije o tome objasnila je i nutricionistkinja Nataša Đukić, koja je dala i nekoliko svojih predloga:

- Većina osoba koje redovno piju čaj, znaju koliko je on koristan za zdravlje. Naučna istraživanja su pokazala da konzumiranje 2 ili 3 šolje čaja dnevno, smanjuje rizik za srčane bolesti, dijabetes tipa 2, moždani udar i prevremenu smrt. Sa druge strane, postoje naznake da čaj može biti koristan pri skidanju viška kilograma - navodi nutricionistkinja i otkriva koji to čajevi mogu pomoći pri mršavljenju:

Zeleni čaj

Jedna studija koja je obuhvatila 1200 ljudi na Tajvanu je otkrila da osobe koje su pile 2 šolje zelenog čaja dnevno duže od 10 godina, imaju manji procenat telesne masti i manji struk od osoba koje nisu pile čaj.


Crni čaj

Naučnici smatraju da polifenoli u crnom čaju pomažu manji unos kalorija, smanjuju apsorpciju masti i ugljenih hidrata u organizam.


Ulong čaj

Prema naučnim teorijama, sagorevanje masnih naslaga uz pomoć ulong čaja se dešava zato što on pomaže metabolizam lipida. Na primer, jedna studija je otkrila da konzumiranje 4 šolje čaja dnevno pomaže odraslim osobama sa viškom kilograma da smršaju.

Beli čaj

Naučnici tvrde da beli čaj ubrzava razgradnju masnih ćelija i sprečava formiranje novih, što je korisno za mršavljenje.

Čaj od hibiskusa

Postoje naznake da je čaj od hibiskusa koristan i za održavanje zdrave težine. Prema istraživanju, osobe koje su imale višak kilograma ili bile gojazne su uspešno smanjile težinu, indeks telesne mase, nivo masti u telu i obim kukova. Naučnici pripisuju ove prednosti biljnim jedinjenjima u ekstraktu hibiskusa.

Autor: