Postoji mnogo različitih vrsta testa, ali je važno da ispoštujete određene korake ako želite da bude savršeno.
1. Odabir sastojaka
Koristite sveže i kvalitetne sastojke. Za većinu vrsta testa potrebni su brašno, so, maslac ili ulje, šećer (ako je potrebno), kvasac ili prašak za pecivo i tečnost (voda, mleko ili jaja).
2. Količina sastojaka
Pridržavajte se tačne količine sastojaka navedene u receptu. Čak i male promene u odnosu sastojaka mogu uticati na konačni rezultat.
3. Sastojci na sobnoj temperaturi
Ako je moguće, pustite sastojke da dođu na sobnu temperaturu pre mešanja. To će pomoći u ravnomernom mešanju sa drugim sastojcima i boljem uspehu testa.
4. Mešanje
Mešajte testo ravnomerno i pažljivo. Za testo od kvasca, potrebno je duže vreme mešanja kako bi se stvorio gluten. Testo treba biti glatko i elastično, a ne previše suvo ili previše vlažno.
5. Mirovanje testa
Nakon mešanja, testo treba ostaviti da odmori na toplom i suvom mestu. To će omogućiti da se testo diže i postane mekše.
6. Pečenje
Pazite da rerna bude pravilno zagrejana pre nego što ubacite testo. Takođe je važno da pratite vreme pečenja u receptu i pazite da ne prepečete testo.
7. Hlađenje
Nakon pečenja, testo treba pustiti da se ohladi pre nego što ga isečete ili poslužite. Ovo će omogućiti testu da se učvrsti i neće se raspadati.
Međutim, ne zaboravite da se svako testo razlikuje, pa ćete možda trebati da prilagodite postupak u zavisnosti od vrste testa koju pripremate.
Autor: