Na ovim prostorima mnogi vole baklave, a ovog puta je u pitanju recept za posnu varijantu ovog kolača, što je idealno za one koji praktikuju Uskršnji post, ali i za one koje žele nešto malo drugačije.
Dakle, ovo je recept za posnu baklavu sa cimetom i orasima, a nađe se i poneki limun.
Sastojci:
500g kora za pitu
200g mlevenih oraha
3-4 kašike suvog grožđa
1 kašičica cimeta u prahu
200g šećera
2 kesice vanilin šećera
sok od 1 limuna (ostavite i koju krišku za dekoraciju)
baklava
Priprema:
Pomešati orahe, suvo grožđe i cimet i time posipati svaku drugu koru.
Na kraju, baklavu prekriti sa dve kore, poprskati vodom i staviti u zagrejanu rernu da se ispeče.
Ispečenu baklavu izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Sirup: Šećer pomešati sa vanilin šećerom, dodati sok od limuna i oko 150ml vode, pa kuvati na tihoj vatri dok se sav šećer ne istopi.
Vrelim sirupom preliti ohlađenu baklavu, posuti je sa malo cimeta i ostaviti je da upije šećerni sirup.
Seći na kocke ili trouglove.
Autor: