AKTUELNO

Na ovim prostorima mnogi vole baklave, a ovog puta je u pitanju recept za posnu varijantu ovog kolača, što je idealno za one koji praktikuju Uskršnji post, ali i za one koje žele nešto malo drugačije.

Dakle, ovo je recept za posnu baklavu sa cimetom i orasima, a nađe se i poneki limun.

Sastojci:

500g kora za pitu

200g mlevenih oraha

3-4 kašike suvog grožđa

1 kašičica cimeta u prahu

200g šećera

2 kesice vanilin šećera

sok od 1 limuna (ostavite i koju krišku za dekoraciju)

baklava

Priprema:

Pomešati orahe, suvo grožđe i cimet i time posipati svaku drugu koru.

Na kraju, baklavu prekriti sa dve kore, poprskati vodom i staviti u zagrejanu rernu da se ispeče.

Ispečenu baklavu izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Sirup: Šećer pomešati sa vanilin šećerom, dodati sok od limuna i oko 150ml vode, pa kuvati na tihoj vatri dok se sav šećer ne istopi.

Vrelim sirupom preliti ohlađenu baklavu, posuti je sa malo cimeta i ostaviti je da upije šećerni sirup.

Seći na kocke ili trouglove.

Autor: