AKTUELNO

Koliko li je samo uzdaha bilo utkano u njihovu pripremu?

Recept za ove slatke zalogaje nalazi se u Velikom narodnom kuvaru iz sredine prošlog veka. Ljubavna pisma su jedan starinski recept koji miriše na detinjstvo, nostalgiju i sve čežnjive nedosanjane ljubavi.

Koliko li je samo uzdaha bilo utkano u njihovu pripremu? Ali i zadovoljnih mljackanja presrećnih ukućana kada ih se dočepaju.

Uz ljubavna pisma možete zasladiti ove dane.

Vreme pripreme:

120 minuta

Sastojci:

Za testo:

230 g brašna

100 g putera

1 jaje

70 g šećera u prahu

sok od pola limuna

prstohvat soli

Za fil:

1 belance

50 g šećera

50 g mlevenih oraha ili badema

malo šećera u prahu za posipanje

Priprema:

Najpre viljuškom umutiti jaje sa šećerom. U prosejano brašno dodati hladan puter, umešati, pa sve sastojke za testo dobro umesiti. Testo možete podeliti na dva dela, pa ga ostaviti na hladnom (najbolje u frižideru) da odstoji pola sata.

Za to vreme napraviti fil. Belance dobro viljuškom (može i mikserom da se dobije čvrst šam) umutiti, dodati šećer, na kraju mlevene bademe ili orahe.

Odležalo testo razvući na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od nekih 3 mm. Iseći na kvadrate veličine 6x6cm. Od jedne polovine testa biće oko 16 komada.

Na sredinu svakog kvadrata staviti malo fila, pa formirati pisma, tako što ćoškove savijate ka sredini.

Peći na 180 stepeni oko petnaest minuta, da blago porumeni. Još topla pisma uvaljati u prah šećer.