Pite uglavnom nisu komplikovane za spremanje, pogotovo kada se sastojci samo pomešaju i izliju tepsiju. Skoro svi ih vole, bilo da ih pravite sa sirom, mesom, spanaćem ili nekim drugim povrćem, uglavnom nestanu sa stola u rekordnom roku.
Jedna od najpoznatijih je carska pita, a kako je u toku Uskršnji post u nastavku teksta pročitajte recept kako da napravite posnu verziju koja je jednako ukusna kao i mrsna.
Sastojci: 150 g biljnog sira, 100 ml ulja, 100 g brašna, 100 g kukuruznog brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1 crvena kisela paprika, 3-4 kisela krastavca, 1 paprika, 100 g zelenih maslina, 100 ml kisele vode.
Priprema: U posudi pomešajte obe vrste brašna i prašak za pecivo, a zatim sipajte ulje i kiselu vodu. Sjedinite sastojke, pa dodajte rendani sir i sitno seckane krastavce, kiselu i običnu papriku i masline. Promešajte, pa sipajte u tepsiju koju ste premazali margarinom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.
Autor: Z.L.