AKTUELNO

Đumbir je namirnica koja je poslednjih godina našla svoje mesto i u Srbiji, mnogi je koriste svakodnevno.

Svež đumbir izgleda kao koren, ali je on zapravo cvetna biljka koja potiče iz jugoistočne Azije. Ova moćna biljka pomaže u varenju, u borbi protiv prehlade ili gripa jer ima antiinflamatorna svojstva.

Svakodnevna konzumacija đumbira ima mnogo prednosti za različite delove tela zahvaljujući bioaktivnom jedinjenju zvanom gingerol. Ako ste kupili đumbir i ne znate kako da ga čuvate, zapravo je sve vrlo jednostavno.

Da bi đumbir duže ostao svež, obavezno ga stavite u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje hrane ili plastičnu vaukm kesu, a zatim ga odložite u frižider. Ovo će vam pomoći da ostane svež i do mesec dana, ili čak i duže. Ako vidite zelenkasto-plave mrlje od buđi, vreme je da bacite đumbir.

Jednom kada oljuštite svoj đumbir, on će imati kraći rok trajanja jer je izložen kiseoniku. Jednostavno čvrsto umotajte oguljeni đumbir u plastičnu foliju, a zatim ga stavite u frižider. Kada se čuva na ovaj način, oguljeni đumbir treba da ostane svež do tri nedelje, ali obratiti pažnju da se nije pokvario.

Da li đumbir može da se zamrzava?

Zamrzavanje đumbira je odlična opcija za produženje njegove svežine, jer ceo đumbir može da traje i do pet meseci ukoliko se zamrzne. Samo obavezno operite i osušite koren đumbira pre nego što ga zamrznete i čuvajte ga u plastičnoj kesi koja je pogodna za zamrzavanje, piše Real Simple.

Autor: