AKTUELNO

Muškarci koji teže od žena podnose prehladu, virozu i temperaturu od 37,2 odavno su predmet ismevanja i šala, ali ako se može suditi po istraživanju nemačkih naučnika, uistinu je tako.

Doktorka Beatriks Grubek-Lebenstajn, imunološkinja na Univerzitetu u Insbruku, bavi se istraživanjem razlika u imunom sistemu među polovima. Rezultati njenih studija bez sumnje su melem za dušu muškaraca koje žene ne uzimaju ozbiljno kada je posredi patnja kroz koju prolaze tokom prehlade ili viroze.

Pojednostavljeno rečeno, zbog razlika u imunološkoj reakciji na bolest, muškarci se češće razbolevaju od žena, kazala je dr Grubek-Lobenstajn.

Objasnila je da se protiv patogenih mikroorganizama koji napadnu organizam bore ćelije specifične imunosti i stanice nespecifične imunosti. Nespecifične ćelije su zadužene isključivo za borbu protiv određenih patogenih mikroorganizama poput virusa gripa i u tom slučaju organizmu omogućuju da se sam brani protiv čitavog niza virusa, bakterija i parazita.

Ali relativno je malen broj svake vrste specifičnih ćelija. Da bi se uništio patogeni mikroorganizam specifične imune ćelije moraju se umnožiti milion puta.

Ovde dolaze do izražaja razlike u imunološkoj reakciji među polovima: dok ženski hormon estrogen pomaže pri umnožavanju specifičnih ćelija, učinak muškog hormona testosterona je suprotan.

I ranija su istraživanja pokazala da estrogen ima snažna antiviralna svojstva protiv HIV-a, ebole i virusa hepatitisa. Dakle, estrogen stimuliše imunološki sistem, a testosteron ga suzbija i potiskuje, potvrđuje i dr Markus Altfeld, voditelj Odeljenja za imunološka istraživanja na hamburškom Institutu Hajinrih Pete, gde istražuje biologiju humanih patogenih virusa.

Ženski imunološki sistem reaguje mnogo brže i agresivnije na patogene mikroorganizme od muškog, objasnio je. Naglašava i da je, što je nivo muškog testosterona viši, imunološki sistem muškaraca slabiji, prenosi Hina.

Naučnici priznaju da im nije jasno zbog čega hormon koji muškarcima daje odličja muškosti ujedno muški rod čini zdravstveno slabijim. Smatraju da bi jedan od potencijalnih odgovora trebao potražiti u dalekoj prošlosti, s obzirom na to da se imunološki sistem čoveka razvija već milionima godina.

U kameno doba naši su preci živeli u pećinama i bili izloženi raznim opasnostima. Svrha ženskog imunog sistema tada je, kao i danas bila jednaka - zaštititi nerođeno dete ili novorođenče, zbog čega je ženin imuni sistem morao biti snažan, kaže doktor Altfeld.

I Grubek-Lebenstajnova povezuje žensku imunološku reakciju s porođajem i majčinstvom: Učinak estrogenom ojačanog imunog sistema posebno je snažan kod mladih žena nakon puberteta. Smanjuje se s godinama, naročito nakon menopauze.

Ali dodaje da testosteron nije jedini razlog zbog kojeg muškarci virusne prehlade ili grip podnose teže, jer su tu i ostali činioci. Muškarci se češće nezdravije hrane, manje su disciplinovani kada su bolesti u pitanju, a posebno su nedisciplinovani kada je u pitanju vakcinacija.

#Muškarac

#Prehlada

'