AKTUELNO

Umereno ispijanje alkoholnih pića može pozitivno da utiče na zdravlje. Neke novije studije pokazale da pivo, a posebno ono crno, blagotvorno utiče na zdravlje i lepotu žena.

Ovo su razlozi zbog kojih nije tako loša ideja popiti čašu piva, posle napornog radnog dana.

1. Jača kosti

Žene koje piju dva piva dnevno imaju jače kosti od onih pripadnica nežnijeg pola koje ne uživaju u tom alkoholnom piću. To je rezultat studije koju je sproveo Nacionalni koledž za neuropatsku medicinu iz američke savezne države Oregon, objavljene u časopisu "Natural Medicine Journal". Ista je pokazala da pivo sadrži značajne količine biorazgradivog silicijuma, što je jedan od značajnih elemenata od kojih su izgrađene ljudske kosti. Zbog toga se umereno ispijanje posebno preporučuje ženama u menopauzi, koja je povezana sa smanjenjem gustine kostiju.

2. Podiže imunitet

Pivo je izvrstan izvor vitamina i minerala kao što su magnezijum, kalcijum i selen, koje štite celo telo od sezonskih bolesti. Uz to, sadrži i brojne antioksidanse koji jačaju imunitet organizma. Pivo je namirnica koja se ravnopravno nosi sa drugim zdravim namirnicama, gorkastog ukusa, poput maslinovog ulja, spanaća, blitve ili rukole. Hmelj, kao jedan od osnovnih sastojaka piva, je bogat izvor humola, snažnih protivupalnih jedinjenja koji inhibiraju enzime odgovorne za pokretanje upalnih procesa.

Foto: Pixabay.com

3. "Ubija" umor

Pojava umora, između ostalog je povezana i sa manjkom gvožđa u krvi. Ono se teško apsorbuje iz hrane, pa ga treba uzimati i na druge načine. Crno pivo je dobar izvor tog minerala. A dejstvo alkohola može pozitivno da reši i probleme sa nesanicom. Kao bogat izvor vitamina B grupe, posebno B12 koga nema u biljnom svetu, a koji je odgovoran je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

4. Štiti srce

Umereno ispijanje piva povećava količine dobrog holesterola, smanjuje nivoe lošeg, razređuje krv te na taj način smanjuje rizik od srčanog udara. Jedna italijanska studija je dokazala da žene koje ispijaju jedno pivo dnevno imaju 42 odsto manje šanse da dobiju neku kardiovaskularnu bolest, za razliku od onih koje nisu ispijale alkoholna pića.

5. Smanjuje nadutost

Istraživanja su pokazala da crno pivo ima više hranjivih matrija od svetlog piva. U 350 mililitara crnog piva nalazi se više od jednog grama vlakana, dok ih se u istoj količini svetlog piva nalazi manje od jednog grama. Vlakna utiču na zdravlje probavnog sistema, smanjuju nadutost i zatvor.

Pročitajte još: NE BACAJTE NOVAC! Napravite sami sprej protiv kamenca

#pivo

#Žena

'