AKTUELNO

Mnogi su je izbacili potpuno, a mnogi koriste samo nju - i ko je tu u pravu.

Da li koristite svinjsku mast za pripremu jela? I šta najviše volite da spremate na ovoj masnoći koja izaziva polemike? I koja je davno još optužena da izaziva gojaznost i razne bolesti.

Svinjska mast je polučvrsti proizvod bele boje dobijen topljenjem masnog tkiva svinje. Razlikuje se od loja, sličnog proizvoda koji se dobija iz masti goveda, ovaca i nekih drugih životinja. Neki nutricionisti kažu da je zdravija od lososa.

A da li je baš tako?

Kulinarski kvaliteti svinjske masti donekle variraju u zavisnosti od podrekla i načina obrade, a ako se pravilno otopi, svinjska mast može biti gotovo bez mirisa i ukusa. Ima visok sadržaj zasićenih masnih kiselina i ne sadrži transmasnoće, grupu masnoća za koju se smatra da ima samo negativne učinke na naše zdravlje.

Da li je mast dobra za jelo?

Mišljenja su podeljena kada je reč o tome da li je svinjska mast dobra za jelo ili nije. Neki tvrde kako je mast nezdrava i da je treba izbegavati po svaku cenu, dok drugi tvrde da je mast zdravija opcija od ostalih vrsta masnoća koje se koriste u kuvanju.

Foto: Pixabay.com

Istina je negde u sredini.

Svinjska mast sadrži 40 odsto zasićene masti, a maslac 54 odsto, pa su oba proizvoda bogata zasićenim masnoćama u potređenju s biljnim uljima, koja obično sadrže manje od 10 odsto zasićene masti.

Koju hranu je najbolje pripremati sa svinjskom mašću?

Svinjska mast se od ulja za kuvanje razlikuje po tome što je na sobnoj temperaturi čvrsta, ima visoku tačku dimljenja i relativno visoku tačku topljenja. Ova svojstva čine svinjsku mast odličnim izborom za pripremu hrane na visokim temperaturama. Jednako je svestrana kao i druge vrste masnoća za kuvanje i može se koristiti za pečenje, dinstanje, prženje, roštiljanje i prženje u fritezi.

Svinjska mast je zbog svoje visoke tačke dimljenja idealna za prženje šnicli u tiganju, a mnogi je pekari preporučuju za pripremu mrvičastih ili prhkih testa i hrskavih keksova. U svom čvrstom obliku se može koristiti kao maslac i dodati u razne recepte za poslastice i kolače.

#Kuvanje

#mast