AKTUELNO

Profesionalni kuvari otkrili cake koje treba da zna svaka domaćica.

Mlade domaćice, koje tek počinju da se oprobavaju u kuhinji, dok ne postanu sigurne u sebe i svoje veštine, uglavnom pitaju mame, bake, tetke ili kume, odnosno one već iskusne kuvarice, za savet.

Maltene svaka žena ima neki svoj sistem i način na koji priprema jela, pa tako može da se dogodi da čujete nekoliko različitih načina pripreme za jedno jelo.

Ipak, za određene stvari postoje cake oko kojih se čak i one najiskusnije domaćice zapitaju. Jedna od tih stvari se odnosi na prosejavanje brašna.

Brašno je sastavni deo mnogih recepata. Ne samo da on njega pripremamo mnoge ukusne poslastice poput palačinki i raznih testa, već ga koristimo i za sosove i umake.

Foto: Unsplash.com

A šta kažu profesionalni kuvari? Da li je brašno potrebno prosejati ili ne, pre upotrebe?

Profesionalni kuvari smatraju da prosejavanje brašna, prilikom pripreme sosova, ne igra nikakvu ulogu, odnosno da nije bitno.

Međutim, kada je u pitanju priprema testa, bez obzira na to da li su u pitanju slana ili slatka peciva, palačinke ili hleb, brašno bi trebalo da prosejete.

Što se tiče pripreme sosova, profesionalni kuvari kažu da prosejavanje brašna ovde ne igra ulogu.

Ukoliko brašno prosejete, jelo koje pravite od tog testa će biti vazdušastije, a sa druge strane će, ukoliko nije najsvežije, propuštanjem kroz sito, testo ostati bez grudvica, a to će umnogome olakšati njegovo mešenje i pripremu.

#Brašno