AKTUELNO

Ako ne znate koju poslasticu da spremate, knedle sa šljivama su uvek odgovor. U njihovom ukusu uživaju i mlađe i starije generacije. U Vojvodini ih zovu i gomboce, a taj naziv potiče od mađarske reči "gomb", što u bukvalnom prevodu znači kuglica.

Sastojci:


700 grama krompira

500 gr šljiva

1 l vode

2 jaja

malo cimeta

5 grama soli

400 gr brašna

200 gr prezli

200 gr šećera

150 ml ulja

Priprema:


Krompir skuvajte i dobro ocedite. Kada se malo ohladi, izgnječite ga tako da ne ostanu grudvice.

Dodajte jaja, dve kašike ulja i so, pa sve zajedno izgnječite. Postepeno dodajte brašno, pa zamesite testo.

Zasecite šljive do polovine, pa u svaku ubacite malo cimeta i šećera.

Od dobijenog testa oblikujte pljosnate krugove u koje ćete stavljati šljive.

U međuvremenu stavite lonac sa vodom i dve kašike ulja. Knedle spuštajte u kipuću vodu.

Kada isplivaju na površinu, knedle su gotove.

Ostatak ulja zagrejte i dodajte prezle, pa uz mešanje pržite još dva-tri minuta na manjoj temperaturi. U propržene prezle dodajte šećer, pa smesu izučite u dublji tanjir i uvaljajte knedle.

Na dno posude u koju ćete ređati knedle pospite malo prezli i šećera. Ređajte lnedle, a ukoliko vam preostane šećera i prezli, pospite ih po vrhu poslastice.

Autor: