AKTUELNO

Frank Muir, predsednik i izvršni direktor Komisije za krompir podelio je 5 saveta kako da što duže sačuvate ovu namirnicu.

- Skladištenje krompira počinje u supermarketu - kaže Frank. Potražite krompir bez mrlja, bez posekotina, tamnih mrlja ili mekih udubina. Krompir bi trebao imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim, plitkim rupama i bez zelene boje. Krompir s mrljama se brže kvari u skladištenju.


Treba da bude suv

Iako bi moglo da bude primamljivo da isperete prašnjave krompire pre skladištenja, oduprite se tom porivu. Vlaga se lako može da uhvati koru krompira i stvori previše vlažno okruženje, što uzrokuje miris plesni i brže starenje. Muir preporučuje da ih odložite takve kakvi jesu i operete ih samo kada su spremni za korišćenje.

Stavite ih u korpu ili vrećicu

Još jedna tajna za očuvanje svežine krompira je pravilna cirkulacija vazduha. Naime, krompiri se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak vazduha. U tom slučaju ih možete ostaviti u toj vrećici. Inače, Muir preporučuje stavljanje krompira u dobro osvetljenju korpu ili činiju kako bi zrak cirkulisao oko njih. Otvorena papirna kesica je takođe korisna ako nemate ništa drugo pri ruci.

Krompir se uzgaja u podzemlju i vole da su uslovi što bliži takvima – tamni i hladni. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7 i 12 stepeni tako da je podrum idealan. Ako nemate hladan podrum, držite krompir na najmračnijem i najhladnijem mestu.


- Idealno rešenje je ostava koja nije ni blizu izvora topline kao što su mesta u blizini šporeta ili mašine za pranje posuđa. Takođe će poslužiti i ormar ili čak garaža tokom određenih meseci u godini. Bez obzira na sve, ne čuvajte krompir u frižideru - rekao je Muir.

Rotirajte zalihu

Svaki put kada posegnete za krompirom, proverite zalihu i okrenite je kako biste sprečili stvaranje modrica. Proverite ima li krompira koji počinje da se kvari i potrošite ih i stavite novije krompire na dno.

Autor: