AKTUELNO

Iako je u periodu renesanse bilo više nego poželjno biti krupnija žena sa izraženim stomakom, u današnje vreme to više nije tako.

Veći stomak najčešće je veliki neprijatelj atraktivnog izgleda, ali i zdravlja. Višak masnoće u predelu struka može dovesti do toga davam omiljena odeća više ne pristaje i tada raste nezadovoljstvo, a smanjuje sesamopouzdanje.

Višak na stomaku i zdravlje

Šta vaš struk govori o vašem zdravlju? Problem sa masnim tkivom na stomaku je u tome što nije ograničen na dodatni sloj podloge koji se nalazi neposredno ispod kože (potkožna mast). Takođe uključuje visceralnu masnoću — koja leži duboko u vašem stomaku, okružujući vaše unutrašnje organe.

Dakle, višak stomačne masti može biti opasan po unutrašnje organe i dovodi vas u veći rizik od razvoja nekoliko vrsta zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i probleme sa jetrom. Istraživanja sugerišu da su masne ćelije - posebno masne ćelije abdomena - biološki aktivne. Dakle, o masti možemo razmišljati kao o endokrinom organu ili žlezdi, koji proizvodi hormone i druge supstance koje mogu duboko da utiču na naše zdravlje. Iako naučnici još uvek dešifruju uloge pojedinačnih hormona, postaje jasno da višak telesne masti, posebno masnoće na stomaku, remeti normalnu ravnotežu i funkcionisanje ovih hormona.

Ali, pre svega, hajde da vidimo šta se krije iza viška masti na stomaku. Vašu težinu u velikoj meri određuju četiri glavna faktora: koliko kalorija unosite tokom dana, koliko kalorija sagorevate svakodnevnim vežbanjem, godine i genetika.

Da li struk zaista “raste” sa godinama?

Ako jedete previše a premalo vežbate, višak kilograma je neminovan, uključujući i masnoću na stomaku. Sa godinama se ovaj problem povećava. I to bukvalno. Naime, prošireni struk se često smatra cenom starenja. Za žene, ovo može biti posebno tačno nakon menopauze,kada se telesna mast “pomera” ka stomaku. Takođe, vaša mišićna masa se smanjuje sa godinama, dok se masnoća povećava. Gubitak mišićne mase dodatno usporava proces kojimse telo bori protiv viška kalorija, što može učiniti izazovnijim održavanje zdrave težine.

Mnoge žene kako stare, primećuju povećanje sala na stomaku čak i ako ne dobijaju na težini. Ovo je verovatno zbog smanjenja nivoa estrogena, koji utiče na to gde se masti distribuiraju u telu. Takođe, menopauza može doprineti povećanju telesne težine. Kada ste kao tinejdžeri ušli u pubertet, porast hormona estrogena “rekao” je vašem telu da počne da skladišti salo na ključnim ženstvenim mestima, kao što su bokovi i butine kako bi se pripremili za trudnoću u budućnosti. Zato imamo obline i trebalo bi da budemo ponosne na njih, ali samo dokle god nam ne utiču na zdravlje.

Dakle, potkožne masnoće u ovim oblastima su donekle zdrave i prirodni su deo žene. Kada se masnoća nakupi u višak, ona prestaje da bude zdrava. Kada se menopauza dogodi, nivoi estrogena opadaju. Ovo uzrokuje da se masnoća skladišti oko stomaka umesto bokova i butina. Naravno, količina masti na stomaku variraće u zavisnosti od genetike i uzrasta kada počinje menopauza. Mlađe žene koje uđu u menopauzu imaju tendenciju da dobiju minimalnu količinu masti na stomaku, dok su starije žene podložne većim stomacima.

Kako protiv “stomačića”?

Nemojte da vas ovaj tekst uplaši. Pitanja našeg izgleda i našeg zdravlja su uvek u našim rukama!

Za početak, možete tonirati trbušne mišiće trbušnjacima ili drugim ciljanim vežbama za stomak, ali samo izvođenje ovih vežbi neće rešiti problem sala na stomaku. Visceralna mast reaguje na iste strategije ishrane i vežbanja koje vam pomažu da skinete višak kilograma i smanjite ukupnu telesnu masnoću. Za efikasnu borbu protiv masti na stomaku pre svega jedite zdravo. Fokusirajte se na biljnu hranu, kao što su voće, povrće i integralne žitarice i birajte nemasne izvore proteina i mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti. Ograničite dodavanje šećera i zasićenih masti, koje se nalaze u mesu i visokomasnim mlečnim proizvodima, kao što su sir i puter. Umesto toga, birajte umerene količine mononezasićenih i polinezasićenih masti koje se nalaze u ribi, orasima i određenim biljnim uljima.

Višak na stomaku ćete izbeći ako:

Izbacite slatke napitke. Umesto toga pijte vodu ili pića sa veštačkim zaslađivačima u ograničenim količinama.

Pazite na veličinu porcija. Čak i kada donosite zdrave izbore, kalorije se broje.

Uključite fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu

Za većinu zdravih odraslih osoba, preporučuje se umerena aerobna aktivnost kao što je, recimo, brzo hodanje i to najmanje 150 minuta nedeljno. Ukoliko kondicija i opšte zdravstveno stanje dozvoljavaju, ubacite u svoju rutinu snažnu aerobnu aktivnost, kao što je trčanje, najmanje 75 minuta nedeljno.

Ako koristite brojač koraka, zapamtite da je potrebno u proseku 10.000 koraka dnevno da biste sprečili debljanje. Neke studije pokazuju da bi moglo biti potrebno 15.000 koraka dnevno da bi se sprečilo ponovno dobijanje težine nakon značajnog gubitka težine. Vežbe treninga snage se takođe preporučuju najmanje dva puta nedeljno. Ako želite da smršate ili ispunite određene ciljeve u fitnesu, možda ćete morati da vežbate više.

Stomak i gubitak težine

Da biste izgubili višak masti i sprečili je da se vrati, težite sporom i stabilnom gubitku težine.U tome će vam puno pomoći dva člana iz Herbafast porodice prirodnih preparata. U pitanju su Herbafast Avantgarde i Herbafast Lady.

Herbafast Avantgarde donosi inovativnu formulu u kojoj plod paprike doprinosi kontroli telesne težine, vitamin C doprinosi normalnom energetskom metabolizmu a u kombinaciji sa cinkom, ovaj vitamin štiti ćelije od oksidativnog stresa i doprinosi lepšem i zategnutijem izgledu kože. Ekstrakt koprive i đumbir ubrzavaju metabolizam, doprinose sagorevanju masnoća, smanjenju celulita i taloženja vode. Herbafast Avantgarde sprečava prerano starenje i jača imuni sistem.

Ovaj preparat biljnog porekla ojačano deluje na ubrzanje metabolizma, sagorevanje masnoća, biotičku ravnotežu, regulaciju noivoa insulina i glukoze, posebno kod insulinske rezistencije, uz smanjenje želje za slatkišima.

Herbafast Lady preparat je biljnog porekla za regulisanje telesne težine, detoksikaciju organizma i topljenje masnih naslaga i celulita sa kritičnih regija. Na prirodni način se ubrzava metabolizam i uspostavlja ravnoteža crevne flore. Preporučuje se damama koje žele da suzbiju glad i želju za slatkišima, ubrzaju metabolizam i reše problem gojaznosti, masnih naslaga i celulita, a pritom se goje najviše na kritičnim regijama (stomak, struk, bokovi,butine). Herbafast Lady čisti organizam od toksina ubrzavanjem rada jetre, daje više energije i čvrstu kožu.

Pravilo 5 sekundi

Uz Herbafast porodicu i vašu čvrstu volju, nema te prepreke ka sjajnom izgledu i još boljem osećaju! Dovoljno je samo da odlučite i započnete jednu novu eru, koja će isprva biti teška,ali će na kraju dati rezultate o kojima ste oduvek sanjali. Elan, dobro raspoloženje, vitku figuru, lakoću pokreta i energiju da osvojite svet.

Za sve to je potrebno svega pet sekundi. Deluje nemoguće? Ali nije! Naime, jednostavan životni trik koji se naziva „Pravilo 5 sekundi“ omogućava vam da donesete odluku za svega pet sekundi. Pravilo je lako: kada se ukaže prilika, ne razmišljajte o tome – samo izbrojite 5-4-3-2-1 i odlučite. Izaberite Herbafast jer… Herbafast je pravi izbor za vaš dobar izgled i vitku liniju!

Autor: pr