AKTUELNO

Niste ni svesni koliko je štetno.

Rafinisana ulja poput suncokretovog izuzetno su nezdrava, budući da sadrže toksične supstance, pa ukoliko želite da pazite na svoje zdravlje, svakako je potrebno izabrati neko drugo.

Dve najvažnije stvari na koje je potrebno obratiti pažnju pri izboru ulja je tačka dimljenja i srazmera omega 6 i omega 3 masnih kiselina.

Što je viša tačka dimljenja, to je ulje sigurnije za prženje. Zbog toga ulja sa nižom tačkom dimljenja je potrebno izbegavati. Što se omega 6 i 3 masnoća tiče, preferira se odnos 2:1 ili čak i manji. Veće razmere se povezuju s hroničnom upalom, kardiovaskularnim bolestima i drugim obolenjima.

Kokosovo ulje:

Kokosovo ulje ima visoku tačku dimljenja i poznato je po brojnim zdravstvenim benefitima. Postoje dve vrste kokosovog ulja - ekstradevičansko, koje ima karakterističan kokosov miris i ukus, i kokosovo ulje kojem je uklonjen miris i ukus i koje možete koristiti pri pripremanju jela ukoliko ne volite karakterističan ukus kokosa.

Ulje avokada:

Avokadovo ulje ima najvišu tačku dimljenja od svih ulja tako da je idealno za prženje, pohovanje i sl. Pored toga, može se konzumirati i hladno, u salatama.

Pročišćen puter:

Strah od zasićenih masnoća mnoge je ljude naterao da izbegavaju puter. Ipak, istraživanja su pokazala kako problem leži u margarinu, a ne puteru. Pravi puter ima nisku tačku dimljenja pa se tako preporučuje da se koristi njegova pročišćena varijata (maslac ili ghee), što je odlična opcija i za one alergične na laktozu.

Č.N.

#Kuvanje

#Ulje

#Zdravlje

'