AKTUELNO

Tokom zime nema toliko polena i trave koji su glavni alergeni, ali to, nažalost, ne znači da nema i alergijskih reakcija.

Međutim, s obzirom da zimi više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, tačnije kući razvijaju se druge alergije i otrovi koji remete naš organizam.

Posebne alergije se razvijaju u sezoni grejanje i vlažnijeg vazduha.

Foto: Pexels

Prašina i grinje

Ovi mikroskopski sitni alergeni se kriju u posteljini, dušecima, tepisima i tapaciranom namjueštaju.

S obzirom na to da ne postoji način da ih sve eliminišete iz kuće, najvažnije je da redovno perete posteljinu na visokoj temperaturi, kako biste uklonili sve čestice prašine.

Takođe, usisavajte barem dva puta nedeljno tepihe i sva područja na kojima se mogu zadržati grinje i prašina.

Buđ

Najčešće je prisutna u podrumima i kupatilima, ali je ima i u ostalim prostorijama.

Može da uzrokuje astmu i alergijski rinitis.

U borbi protiv ovog alergena, sve što možete da uradite je da češće provjetravate prostorije kako biste spriječili stvaranje buđi.

Obratite pažnju na vlažna mjesta u kući, najprije pločice, ali imajte na umu da se buđ može stvoriti i iza tapeta, ispod tepiha, oko slavina.

Ukoliko primjetite da se buđ pojavljuje, očistite deterdžentom i vlažnom krpom, a zatim posušite krpom i provjetrite prostoriju.

Životinjske dlake

Toplokrvne životinje, poput mačaka, pasa, ptica, mogu biti uzrok alergijskih reakcija.

Najbolje je da osobe koje su alergične na životinjsku dlaku ne drže ljubimce u kući, ali ukoliko "nemate srca" da ih izbacite napolje, potrudite se da ih kupate barem jednom sedmično.

S obzirom na to da alergiju izazivaju i proteini koji se nalaze u životinjskoj pljuvački, urinu ili mrtvim ćelijama kože, kupanjem ljubimca ćete umanjiti rizik od alergijske reakcije.

Autor: Z.L.