AKTUELNO

Čokolada je većini ljudi jedna od omiljenih poslastica, a da li znate da postoji mogućnost da je jedete na pogrešan način?

Naučnici u "Galaksiju", koji se bave hranom, tvrde da ljubitelji čokolade čine dve velike greške koje bi mogle da vas iznenade.

Prema jednom istraživanju provedenom na odraslim osobama, čak njih 58 odsto navelo je čokoladu kao svoju najdražu poslasticu. Otprilike 78 odsto njih priznalo je da su svoju čokoladu stavljali u frižider, a istraživanje otkriva da to nije pravi način čuvanja.

Čokoladu je potrebno da čuvamo na 18 stepeni, što znači da treba da bude na sobnoj temperaturi.

Foto: Unsplash.com

Druga velika greška koju ljudi čine je žvakanje. Možda zvuči glupo, ali bi trebalo da pustite da vam se čokolada topi u ustima, jer se na taj način kakao maslac rasprostire u sve delove usta, tako da intenzivnije osetimo ukus čokolade.

Takođe, savetuju da je čokoladu najbolje konzumirati ujutro, između 9h i 11h. To je zato što ukusi zahtevaju sveže nepce, da bi se u njima najbolje uživalo. Isto tako, daje vam dozu kofeina koja vam je potrebna na početku dana.

"Čokolada je duboka i složena poslastica sa mnogo slojeva koje treba istražiti. Konzumiranje čokolade ranije tokom dana sa svežim nepcem takođe je otkriće koje će možda mnoge iznenaditi, ali čini čokoladu dobrim izborom za međuobroke koji će nam pomoći da nastavite da radite punom parom pre ručka", poručila je naučnica za hranu Natali Alibrandi.

Autor: